USAS HøYESTERETT PUTTER OMSTRIDTE SOSIALE MEDIER-LOVER I REPUBLIKANSKE STATER I LIMBO

Teknologigiganter, som har ønsket avgjørelsen om å sende vurderingen videre i rettssystemet velkommen, har utfordret lovene som ble vedtatt i 2021 av konservative republikanske lovgivere i Florida og Texas.

Lovene, som setter begrensninger på hvor mye teknologigigantene kan moderere innhold på sine plattformer, er del av republikanernes bredere kamp mot påstått antikonservativ skjevhet fra sosiale medieselskaper som Meta-eide Facebook og X, tidligere Twitter.

Selskapene benekter selv å ha sensurert konservative synspunkter under dekke av innholdsmoderering, og deres advokater hevder at lovene tvert imot opphever plattformenes egen rett på ytringsfrihet.

Høyesterett avviste mandag å ta stilling til om det var konstitusjonelt for delstatene å vedta slik lovgivning og putter dermed lovene i limbo ettersom lavere domstoler er instruert til å ta en grundigere gjennomgang.

Floridas tiltak hindrer blant annet sosiale medieplattformer fra å fjerne innhold fra politikere, en lov som ble vedtatt etter at tidligere president Donald Trump ble suspendert fra Twitter og Facebook i kjølvannet av kongressangrepet 6. januar 2021.

I Texas hindrer loven nettsteder å fjerne innhold basert på et «synspunkt», noe som er ment å hindre det konservative ser på som sensur av Facebook og Youtube mot høyreorienterte ideer.

Ingen av lovene har trådt i kraft ennå som følge av den pågående rettsbehandlingen. 

(©NTB)

2024-07-01T20:40:12Z dg43tfdfdgfd