STøRE SENKER SEG NED MOT TRUMP-NIVå

Støre senker seg ned mot Trump-nivå

Nettavisen kunne denne uken, med utgangspunkt i mange kilder både i Arbeiderpartiet og LO, avdekke hvordan Ap planlegger å legge opp strategien for den kommende valgkampen. Det ser ikke pent ut.

Hovedgrepet til Ap er å svekke Erna Solberg og fokusere på «borgerlig kaos», dersom det rødgrønne flertallet ryker ved stortingsvalget om et drøyt år.

I strategien er det to hovedbudskap:

  1. Det skal dannes et bilde av at Høyre ikke leverer løsninger, men kritiserer bare for å kritisere.
  2. Solberg skal fremstilles som om det eneste hun er opptatt av, er å flytte tilbake inn i statsministerboligen. I tillegg skal Arbeiderpartiets politikere jevnlig påstå at Høyre ikke har et politisk prosjekt.

Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, vil dermed ikke prioritere å selge egen politikk til velgerne.

Er troen på egen politikk så liten?

Les også: Hemmelig plan om å skvise Erna Solberg

Vil ødelegge for andre

Med oppslutning under 20 prosent på mange meningsmålinger har heller ikke velgerne stor tro på verken Arbeiderpartiet eller Støre. Det er sånn sett en slags logikk i valgkampstrategien:

Lykkes man ikke i å skape noe selv, så kan man kanskje lykkes i å ødelegge for andre.

Men pent å se på er det ikke.

Les også: Kjell-Magne Rystad

Hvor Arbeiderpartiet egentlig vil hen fremstår som høyst uklart. Hva er prosjektet som partiet skal vinne valget på? Hva skal begeistre velgerne?

Støre har blitt slem

I snart tre år har Støre vært statsminister, men Arbeiderpartiets egen politikk fremstår som tykk tåke.

En svært uforutsigbar skattepolitikk har gitt rikingflukt til Sveits, mens kostbare reverseringer har gitt sløseripris fra Nettavisen. I tillegg har åtte av Støres statsråder måttet gå av etter skandaler.

Regjeringen har fremstått som svært så radikal der private tilbud skal fjernes fra helse og omsorg, helt til helseministeren likevel vil bruke private tilbud for å få ned helsekøene.

Vingling altså.

Selv har Støre i lang tid blitt omtalt som tåkefyrste.

Nå har han i tillegg blitt slem.

Les også: Full krise for demokratene

Amerikanske tilstander

Tidvis liker norske politikere, særlig på venstresiden, å skremme velgerne med amerikanske tilstander.

Den verste amerikanske tilstanden nå er Donald Trump. Med en stygg blanding av grove løgner og personangrep vinner Trump fram. Siste rest av tillit forsvinner og valg vinnes ved å sverte motstanderen på verste vis. Sannhet er ikke viktig.

Ved å velge sverting som valgkampstrategi fremfor å overbevise velgerne om egen politikk, bringer Støre noe av dette også til oss.

For en regjering som hevder å være opptatt av tillit, og som har lansert en tillitsreform lover ikke det godt.

Ap vil tvilsomt lykkes

Spørsmålet som står åpent er hva som er Støres eget prosjekt?

Det lyder hult at Erna Solberg skal fremstilles som at hun først og fremst har lyst til å flytte inn i statsministerboligen.

Ingen har vært mer opptatt av å være statsminister enn Støre selv.

Det er derfor svært tvilsomt om Arbeiderpartiet vil lykkes med en negativ valgkampstrategi der hovedgrepet er å sverte hovedmotstanderen.

Heller ikke «borgerlig kaos» er noen ny påstand fra Arbeiderpartiet. Eller noen ny realitet. Motsetninger innad på borgerlig side har alltid vært der.

Likeså er skremselen om at en stemme til Høyre, eller Venstre, er en stemme til Fremskrittspartiet like lite eller mye sant nå som det pleier å være.

Det kan med minst like stor styrke hevdes at en stemme til Arbeiderpartiet er en stemme til Rødt. Skulle det fortsatt bli rødgrønt etter neste valg, er nemlig Rødt på vippen et sannsynlig utfall.

Les også: Trump vant den første presidentdebatten i USA

Ikke synk ned mot Trump-nivå

En valgkampstrategi som legger opp til å snakke om alt annet enn egen politikk, er mest av alt et tegn på at Arbeiderpartiet mangler et prosjekt. Hva vil partiet egentlig?

Norge er heldigvis fortsatt et land der det er stor tillit mellom folk og mellom politikere, selv om meningene er forskjellige om så mangt.

Denne tilliten er det viktig å bevare også for fremtiden.

Tillit oppnås ved å ha et prosjekt, stå for noe og ville det. Ikke ved å kaste skitt og drive svertekampanjer.

Heldigvis er vi fortsatt langt unna, men strategien til Arbeiderpartiet, som Nettavisen har avdekket, drar valgkampen i feil retning. I retning Trump.

2024-06-29T08:25:54Z dg43tfdfdgfd