KJøNNSIDENTITET ER IKKE NOE VI SKAL «VOKSE AV OSS» FOR å BLI «NORMALE»

Kjønnsidentitet er ikke noe vi skal «vokse av oss» for å bli «normale»

Flere urolige LHBTQ+ personer har kontaktet meg etter en podkastepisode med psykologkollega Silje Schevig i Nettavisen, der hun kaller hormonblokkere for vår tids lobotomi.

Lobotomi var et grusomt inngrep som ble utført rundt midten av forrige århundret, og trolig døde 20 prosent av pasientene. Man ødela deler av hjernen til mennesker man ikke syntes passet inn i samfunnet. De mistet ofte kontakt med følelser og ble helt apatiske.

Slik er ikke transpersoner.

Schevig er aktiv som «ekspert» i ulike sosiale medier, men hennes syn på LHBTQ+ er ikke representativt for flertallet av psykologer i Norge.

Påstandene hennes virker å være basert på myter og halvsannheter, ikke vitenskap.

Kjønnsidentitet «smitter» ikke

Grunnleggende utviklingspsykologi forteller at man har en følelse av hvilket kjønn man er fra tre til femårs alderen.

Kjønnsidentitet «smitter» altså ikke. Det er ikke et virus som hopper fra person til person. At vi har ulike kjønnsuttrykk har ingen ting med sykdom å gjøre.

Det er en del av naturlig variasjon.

Etter over 30 tusen pasientmøter har jeg aldri truffet noen som er lurt til å tro de er et annet kjønn eller en annen legning ved å lære om det på skolen eller lese om det på en blogg. Like lite som noen tror de er en papegøye eller en gud ved å lese noe fint om det.

Les også: Du kan ikke endre legning – men du kan endre ditt menneskesyn

Gjelder også barn

En homofil person tror heller ikke at han er et annet kjønn fordi han leser om at noen andre kan føle det slik. Det gjelder også barn.

Det er derimot riktig at barn tenker mer over spørsmål knyttet legning og kjønn når de lærer mer om det. Noen får også flere ord og begreper for hvem de er.

Utviklingen av en kjønnsidentitet er kompleks og påvirkes av alt fra genetikk til erfaringer vi gjør oss i oppveksten og i livet generelt.

Kjønnsidentitet er ikke noe vi skal «vokse av oss» for å bli «normale».

Ingen «epidemi» av transbarn

Det er et fåtall av norske barn som ikke identifiserer seg med det biologiske kjønnet de ble født som, og de forventningene som er knyttet til det. Tallet på barn som har det slik har vært stabilt fra 2018 til 2023.

I Norge viser statistikken viser at det dreier seg om cirka 200 barn og unge årlig, altså under 0,02 prosent.

Disse barna er ikke syke av en epidemi, men friske og fine som alle oss andre.

Religiøse fundamentalister og diktatorer som eksempelvis Putin bruker ord som smittet og lobotomert om skeive. På 80-tallet mente den daværende britiske statsministeren Margaret Thatcher at homofili var smittsomt, og ville «skåne» barn mot det.

Det er ulike forskningsresultater når det gjelder effekter av å utsette puberteten med hormonblokkere, og det trengs mer forskning.

Kanskje må vi ha en noe mer restriktiv praksis til vi vet mer. Det gjelder uansett bare ca. 12 barn i året i Norge. Altså ingen «epidemi».

Les også: Transpersoner forsvinner ikke selv om du fornekter deres eksistens

Frisk fra uro og forvirring

Når det gjelder utsettelse av puberteten er det mange hensyn å veie inn, for eksempel blir noen syke av å ikke få denne behandlingen.

Jeg har selv hatt en 12 år gammel pasient som ble frisk fra voldsom uro og forvirring da vedkommende fikk hormonblokkere.

Og halve hjernen blir ikke ødelagt av å utsette puberteten, slik det kan se ut i grafikk spredd på nettet. Kanskje er det enkelte funksjoner som blir satt litt på vent, og at de så settes i gang når man får hormoner senere.

Generelt utvikler hjernen seg gjennom miljø og stimulering, og den utvikler seg best når vi har det bra og føler oss trygge. Kronisk stress kan derimot påvirke hjernens utvikling negativt.

Stigmatisering og forfølgelse

Andre steder i verden blir skeive forfulgt av myndighetene, torturert og drept, men også skeive i Norge opplever i dag et økende antall trusler om vold og terror. Det skaper frykt og psykiske vansker.

Og vi ser for eksempel at flere ikke våger å delta på arrangementer i pride-måneden. En homofil pasient sa til meg: «Kanskje pride blir for de heterofile, når homofile ikke tør å delta lenger?».

Når det påpekes at «det er nok pride nå» og at «det holder å flagge en gang i året» påvirker den skeive befolkningen. Mange blir lei seg og redde.

Les også: Norges skeive har terroren med seg hele livet

Skal ikke spre feilinformasjon

Alle mennesker har rett på trygghet i familien, skolen, på arbeid og ellers i samfunnet. Det er ekstra viktig at vi kjenner oss trygge i helsevesenet og hos psykologen i en sårbar situasjon. Når det ikke er slik, har alle rett til å finne et bedre sted å være.

Psykologer og annet helsepersonell skal aldri bidra til at mennesker undertrykkes og stigmatiseres. Vi skal ikke bruke tittelen vår til å spre feilinformasjon.

Vi skal alltid møte alle mennesker med samme respekt, undring og ydmykhet.

For når vi kjemper for de mest marginaliserte blant oss, forbedrer vi livet til oss alle.

2024-06-29T16:22:11Z dg43tfdfdgfd