HISTORISK AVGJøRELSE GJøR DET ENKLERE FOR TRUMP

Historisk avgjørelse gjør det enklere for Trump

Jeg er ingen jurist, men jeg har lest dissensen fra mindretallet bestående av tre av de ni dommerne. Det er urovekkende lesning.

De tre dommerne mener at dommen i dag «forandrer USAs presidentskap» og uttrykker bekymring for det amerikanske demokratiet.

Justice Sonia Sotomayor skriver:

«Dagens beslutning om å gi tidligere presidenter strafferettslig immunitet omformer presidentskapet som institusjon. Den gjør narr av prinsippet, som er grunnleggende for vår grunnlov og vårt styresett, om at ingen er hevet over loven».

Les også: Biden under press: Vi spår Trump-seier

Lovfri sone rundt presidenten

Retorikken hennes er hard:

«Domstolen skaper i realiteten en lovfri sone rundt presidenten, noe som rokker ved den status quo som har eksistert siden grunnloven ble grunnlagt. Denne nye immuniteten for offisielle handlinger «ligger nå som et ladet våpen» for enhver president som ønsker å sette sine egne interesser, sin egen politiske overlevelse eller sin egen økonomiske vinning, over nasjonens interesser».

Hun fortsetter:

«USAs president er den mektigste personen i landet, og kanskje i hele verden. Når han bruker sine offisielle fullmakter på noen som helst måte, vil han ifølge flertallets resonnement nå være beskyttet mot straffeforfølgelse. Beordrer marinens Seal Team 6 til å myrde en politisk rival? Immun. Organiserer et militærkupp for å holde på makten? Immun. Tar imot bestikkelser i bytte mot benådning? Immun. Immun, immun, immun, immun. Forholdet mellom presidenten og folket han tjener, har endret seg ugjenkallelig. I all bruk av offisiell makt er presidenten nå en konge hevet over loven. Forholdet mellom presidenten og folket han tjener har blitt ugjenkallelig endret. Ved enhver bruk av offisiell makt er presidenten nå en konge hevet over loven».

Donald Trump jubler over avgjørelsen i høyesterett.

Les også: Høyesterett: Donald Trump har krav på immunitet i noen tilfeller

Det er mye som går Trumps vei om dagen

På Truth Social postet han etter at dommen ble kjent: «Big win for our Constitution and democracy, proud to be an American!»

Samme dag som grunnlovsfedrene avsluttet oppdraget med å skrive konstitusjonen i 1787, ble de møtt av en spent folkemengde på vei ut av Independence Hall i Philadelphia.

En prominent Philadelphia-frue skal ha spurt Benjamin Franklin: «Well, Doctor, what have we got − a republic or a monarchy?»

Den 81 år gamle Benjamin Franklin svarte: «A republic, if you can keep it».

Benjamin Franklin og de andre grunnlovsfedrene kunne sin historie, og de var mer enn klar over at tidligere forsøk på å etablere republikker ofte hadde endt i tyranni.

Les også: Fersk katastrofemåling: Trump langt forbi Biden

Hardt arbeid og årvåkenhet for å overleve

Historien er full av eksempler på republikker som til slutt bukket under for autoritære ledere eller interne konflikter.

Franklins indirekte budskap var at en republikk krever hardt arbeid og årvåkenhet for å overleve.

Hele poenget med maktfordelingen i konstitusjonen var å unngå en utvikling mot tyranniet. Presidenten var ikke en konge som var hevet over loven. Høyesterettens fremste oppgave var å fungere som den endelige vokteren av konstitusjonen.

Les også: Hvem tror du blir USAs neste president?

Det kan se ut som den amerikanske høyesteretten nå har sviktet det oppdraget grunnlovsfedrene hadde tiltenkt dem. De har gitt den amerikanske presidenten en makt og et fritak fra loven embetet aldri var ment å ha.

I USA pleide det å være sant at: «No one is above the law, not even the president of the United States».

Sånn er det ikke lenger.

Les også: Biden-velgerne slår tilbake: – Det er teaterkritikk-politikk

En frykt vi bør dele

Sotomayor avslutter sin dissens med: «With fear for our democracy, I dissent».

Det er en frykt vi bør dele.

President Jo Biden advarte i en tale mandag om at Høyesteretts avgjørelse betyr at det nå «praktisk talt ikke er noen grenser for hva presidenten kan gjøre», og han oppfordret velgerne til å sørge for at tidligere president Donald J. Trump ikke vender tilbake til Det hvite hus.

Biden sa seg enig med høyesterettsdommer Sonia Sotomayor, og gjentok hennes ord da han avsluttet den korte talen.

«I dissent», sa han.

«May God bless you all, and may God help preserve our democracy».

Dette er en versjon av et innlegg som opprinnelig ble publisert på Iversens Facebook-side.

2024-07-02T15:33:57Z dg43tfdfdgfd