GAMLE MENN UTEN SELVINNSIKT

Gamle menn uten selvinnsikt

(Bygdeposten): I et land med 333,3 millioner innbyggere, har amerikanske velgere to eldre menn – langt over normal pensjonsalder å velge mellom. Noe må ha gått fryktelig galt et sted på veien i det amerikanske samfunnet.

Den ene er tiltalt i en rekke straffesaker. Under en debatt med motkandidaten i forrige uke skal han ha satt ny rekord i løgner presentert under en og samme debatt. Faktasjekkere avslørte Donald Trump (78) nok en gang, men det ser ikke ut til at det får konsekvenser.

Det som derimot alle snakket om etter debatten var hvordan den sittende presidenten, Joe Biden (81), framsto. Han mumlet, glemte ord, klarte ikke å fullføre resonnementer og han «frøs til» ved et par anledninger. Ustø til beins og usammenhengende snakking med svak stemme.

Det så slett ikke bra ut.

Les også: Fersk katastrofemåling: Trump langt forbi Biden

Selv om det er ønskelig at seniorer står lengre i arbeidslivet, at seniorer besitter mye kunnskap, at det å jobbe kan gi bedre helse – fordi arbeidslivet krever at man følger med i den teknologiske utviklingen og at det er sosialt å jobbe – må grensen gå et sted.

Piloter får ikke fly med passasjerer etter fylte 65 år. Bussjåfører får ikke kjøre med passasjerer etter fylte 75 år. Disse to yrkene krever dessuten at du består tester hos legen. En bussjåfør på 70 vil aldri få fornyet kjøretillatelsen hvis vedkommende hadde framstått som Biden gjorde under debatten.

Det er trist å se hva som skjer i USA. Hvordan landet splittes. At et land med så mange flinke mennesker ikke har klart å avle fram to kandidater som er yngre.

Les også: Bør det være øvre aldersgrense for presidenter?

Det er trist at Demokratene har en alderssvekket kandidat og at Republikanerne splitter befolkningen i stedet for å forene.

Partiene velger selvsagt sine egne toppkandidater helt fritt, men de burde tenke på konsekvensene. Det er umulig å sette en bestemt øvre aldersgrense for politikere.

Men et sted går grensen. Eldre er en ressurs og vi trenger dem i arbeidslivet, men ikke for enhver pris.

Å være president i USA er ikke bare en jobb. Det er noe som krever fullt fokus døgnet rundt, året rundt. Selv om de har mange rådgivere og et byråkrati, er det til sjuende og siste presidenten som bestemmer mye. Han er nemlig ikke bare en politisk leder. Han er også «Commander in Chief of the Army and Navy» – med andre ord øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Å innse at man ikke lenger er skikket til å jobbe kan være krevende. Ganske mange arbeidsplasser har gode seniorordninger med ekstra fridager og muligheter til å jobbe redusert. Men i noen yrker eller verv går ikke det. Joe Biden kan ikke ha tre dagers uke i Det hvite hus.

2024-07-03T06:21:22Z dg43tfdfdgfd