USA VISER MUSKLER UTENFOR NORGE: – MEST DRAMATISKE ATOMSIGNALET JEG HAR SETT

USA viser muskler utenfor Norge: – Mest dramatiske atomsignalet jeg har sett

På søndag gjennomførte det amerikanske forsvaret en ytterst sjelden styrkeoppvisning utenfor kysten av Norge.

Et E-6B Mercury-fly (også kalt Dommedagsfly), missilkrysseren «USS Normandy», ubåten «USS Tennessee» (SSBN 734) og et P-8A Poseidon-patruljefly deltok i en amerikansk øvelse utenfor kysten av Norge.

Den amerikanske marinen har selv postet bilder av de militære flyene og farkostene på X.

«USS Tennessee» tilhører Ohio-klassen og er en såkalt kjernefysisk ballistisk missil-ubåt.

«Disse ubåtene er utvilsomt det mest destruktive våpensystemet USA noensinne har bygget,» skriver vise-redaktør Joseph Trevithick i det militære tidsskriftet The War Zone.

– Vi vet ikke hva de gjør i hemmelighet, men dette er første gang jeg har sett en sånn operasjon bli annonsert. Så dette er veldig uvanlig, sier atomvåpenforsker Hans Kristensen til Nettavisen.

Kristensen er ingen hvem som helst. Han er tungvekter innen forskningsmiljøet og er den mest siterte kilden på verdens atomvåpenarsenaler. Kristensen er direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists.

Nettavisen spør Kristensen hva han tror er hensikten med denne demonstrasjonen utenfor Norges kyst.

– Fotograferingen ser ut til å være et tydelig forsøk på å signalisere til Russland at USAs strategiske atomvåpenstyrker opererer i området og er i stand til å forsvare Europa om nødvendig, sier han.

– Det er også ment som et signal til Nato-allierte, inkludert Norge, om at USA vil forsvare dem i en krig mot Russland, sier Kristensen.

Et klart skifte fra norsk side

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, sier at tilstedeværelsen av USAs atomubåt utenfor Norges kyst representerer et klart skifte fra norsk side.

– Dette er åpenbart et svar på russisk atomretorikk, sier Johansen til Nettavisen.

– Jeg forstår behovet for å respondere på Russland og deres atomtrusler og atomavskrekking. Men det vi ser nå er at denne signaliseringen eskalerer. Det er på en måte stadfestet at atomvåpen er en mulighet å bruke, sier han.

Kristensen sier at det anslagsvis er 20 missiler med til sammen 90 atomstridshoder om bord på «USS Tennessee»-ubåten.

Han sier ubåten er lastet med tre ulike atomstridshoder:

  1. W76-1 (90 kilotonn sprengkraft)
  2. W76-2 (cirka 8 kilotonn sprengkraft)
  3. W88 (455 kilotonn sprengkraft)

– Ut fra våre beregninger er den totale sprengkraften på den ene ubåten omtrent 19 megatonn, eller sammenlignbar med omtrent 1266 Hiroshima-bomber, sier han.

Kristensen viser til den amerikanske atombomben «Little Boy» som ble sluppet over Hiroshima 6. august 1945. Atombomben krevde et sted mellom 90.000 og 146.000 menneskeliv.

– Kan denne demonstrasjonen tolkes som at USA driver atomavskrekking mot Russland rett utenfor norskekysten med faktiske atomvåpen om bord, Kristensen?

– Ja, det er det som skjer, og arrangementet og publiseringen av bildene indikerer en bevisst innsats for å sende en atomadvarsel til Russland, svarer han.

– Russerne og Nato-allierte vet alle at amerikanske SSBN-er opererer i området, så å få en av dem til å dukke opp til overflaten, ta bilder og publisere dem av US Naval Forces Europe, er et direkte atomsignal, sier han.

FORSKNINGSDIREKTØR: Hans M. Kristensen is direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists (FAS). Foto: Nuclear Information Project/Federation of American Scientists

– Mest dramatiske atomsignalet jeg har sett

– Hvor alvorlig er dette?

– Dette er det mest dramatiske atomsignalet jeg har sett Nato sende siden den russiske invasjonen av Ukraina startet. Vi har sett over flere år at Russland utsteder atomtrusler og at Vesten svarer med operasjonelle visninger eller påminnelser om sine atomkapabiliteter, sier Kristensen.

– Disse signalene øker og blir stadig mer dramatiske, ettersom atomvisningen på søndag utenfor Norge var det mest dramatiske jeg har sett Nato gjøre så langt, sier han.

Forsvarsdepartementet (FD) er foreløpig tilbakeholden med informasjon om den svært synlige tilstedeværelsen av den amerikanske atomubåten utenfor Norge, men bekrefter at dette er første gang det såkalte «Dommedagsflyet» besøker Norge.

– Vi er ikke kjent med at denne flytypen har vært i Norge før, men tar forbehold om at det kan ha skjedd lenger tilbake i tid, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i FD til Nettavisen.

«Dommedagsflyet» E-6B Mercury landet på Rygge flyplass forrige uke.

SKREMMENDE: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, etterlyser mer prat om atomnedrustning. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

– Ragnarok for menneskeheten

Johansen mener kjernefysisk avskrekking gir bare en illusjon om kontroll.

– Man kan ikke kontrollere dette hundre prosent. Dette er et linjeskifte for Norge fordi vi har tidligere stått og snakket om kjernefysisk nedrustning. Norsk Folkehjelp mener nedrustning må på bordet fordi konsekvensene av en atomkrig eller bruk av atomvåpen er katastrofale, sier Johansen.

– Det Norge egentlig burde gjøre, er å være med på å si at atomvåpen aldri må brukes. Norge har alltid vært en sterk nedrustningsaktør. Nå er vi med på å signalisere utenfor Norges kyst at vi er klare, sier han.

Johansen er ingen tilhenger av en naiv og ensidig atomnedrustning, men etterlyser at alle parter igjen skal diskutere mulighetene for nedrustning.

– Norge er en del av dette, og det er helt historisk. Vi må jobbe for nedrustning fordi bruk av atomvåpen er ragnarok for menneskeheten, understreker han.

Rettelse: I en tidligere versjon skrev Nettavisen at det var et norsk P-8A Poseidon-patruljefly som eskorterte det amerikanske Dommedagsflyet. Det viser seg at også dette flyet var amerikansk.

2024-06-26T15:55:28Z dg43tfdfdgfd