UNGARN HAR TATT OVER EU MED SLAGORD LåNT FRA DONALD TRUMP

Ungarn har tatt over EU med slagord lånt fra Donald Trump

Ungarn har lenge vært ansett som EUs urokråke og besværlige bremsekloss. De neste seks månedene har de formannskapet og skal styre EU-skuta.

For først gang skal et land som EU-parlamentet har klassifisert som 'udemokratisk', og som selv kaller seg et 'illiberalt demokrati', lede unionen.

I Brussel er mange spent på hva det neste halvåret vil bringe. Kanskje særlig om Ungarn vil bremse prosesser på politikkområder de er uenige i.

Så som støtten til Ukraina.

Les også:

Les også: Nederlag for Macron i første valgrunde – Nasjonal samling suverent størst i Frankrike

Vil «Make Europe Great Again»

Som EU-formannskap er det nemlig Ungarns oppgave å sette saker på dagsordenen og hamre ut forslag til kompromisser. Men andre ord å drive EUs dagsordenen framover – og ikke blokkere den, slik Ungarn lenge ser ut til å ha brukt enhver mulighet til.

De siste årene har Ungarn nærmest latt det gå sport i å gå motstrøms, for eksempel når det gjelder Ukraina og EUs forhold til Russland og Kina.

For Ukrainas del har dette betydd at Ungarn har blokkert milliarder av euro i militær støtte.

Statsminister Viktor Orban er også den eneste av EUs ledere som gratulerte Russlands president Vladimir Putin med valgseieren tidligere i år.

Mangt et øyebryn hevet seg også da Ungarn kunngjorde slagordet for sitt formannskap: Make Europe Great Again, som et nikk til USAs Donald Trump og hans gamle slagord «Make America Great Again».

Slagordet og en politisk målsetning om å snu Brussel på hodet presenterte Orbán allerede før EU-valget.

– Vi vil gjøre Europa sterkere, mer konkurransedyktig og til en tryggere plass for våre borgere. Med andre ord vil vi «make Europe great again!» forklarte Orbán i en melding på sosiale medier før Ungarn tok over.

På kant med EU

Om Ungarn kommer til å bruke vetoretten sin like aktivt det neste halvåret, var et av spørsmålene den ungarske EU-ambassadøren Balint Odor iikke/i ville svare på da han møtte pressen i Brussel nylig.

– Vi skal være en ærlig mekler, gjentok han i stedet flere ganger.

Siden sist de hadde formannskapet i 2011, har statsminister Viktor Orbans stadig mer autoritære hånd ført Ungarn mer og mer på kant med EU.

Kommisjonen har i lang tid holdt tilbake minst 20 milliarder euro i støtte fordi Orban blant annet hindrer et uavhengig rettsvesen og en fri presse.

I tillegg pågår fortsatt en såkalt artikkel 7-prosess mot Ungarn, som i ytterste instans kan føre til at landet mister stemmeretten i EU.

VIDEO: I juni presenterte den ungarske regjeringen denne videoen om formannskapet:

– Kan ikke gjøre mye skade

Likevel ser Ungarn ut til å ha prøvd å rydde vekk besværlige humper i veien før de tar over formannskapsklubben.

I forrige uke sa de ja til både nye sanksjoner mot Russland og til å starte medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

I tillegg godkjente de omsider den nye avtalen om EØS-midlene – etter månedsvis med tautrekking.

Likevel kan det bli strevsomt for Ungarn å få tillit fra de andre EU-landene, mener forsker Dorka Takacsy ved Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy.

– Men seks måneder er ikke lenge. Det betyr at Ungarn uansett ikke vil greie å gjøre så mye skade, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Også andre analytikere tror at Ungarns innflytelse kan bli mindre enn forventet. Det skyldes ikke minst at store deler av den neste halvåret vil gå med til å få en ny kommisjon på plass.

Les også:

Les også: Ytre høyre-bølgen: – Disse partilederne må snakke sammen

– Interessant posisjon

Blant de sju temaene som Ungarn sier de vil prioritere det neste halvåret, er medlemsforhandlingene med landene på Vest-Balkan.

Ungarn vil også trappe opp kampen mot illegal innvandring.

Klima er derimot ikke nevnt på lista.

Samtidig gir Belgia, som har hatt formannskapet det siste halvåret, Ungarn et råd med på veien.

– Formannskapet betyr at du er den som må lage kompromissene. Det er en interessant posisjon å være i, i hvert fall én gang i livet, så det er noe jeg definitivt kan anbefale herr Orban, sier Belgias statsminister Alexander De Croo.

(©NTB)

Les også: Starter byggingen av «Natos øyne i nord»: Legger ned flere forbud

2024-07-01T09:29:36Z dg43tfdfdgfd