NORGE GIR OVER 1 MILLIARD KRONER TIL å SIKRE STRøMFORSYNINGEN I UKRAINA

Norge gir over 1 milliard kroner til å sikre strømforsyningen i Ukraina

Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB. Han er i helgen på det internasjonale toppmøtet i Sveits der Ukraina rådslår seg med ledere fra 92 land om en framtidig vei til fred med Russland.

– Det er mye fokus på støtten til Ukrainas militære forsvarsinnsats, men en viktig del av Nansen-pakken er å støtte sivile formål. Å reparere ødeleggelsen av strømforsyningen i Ukraina er noe Norge har god kompetanse på, sier Støre til NTB.

Han sier gjenoppbyggingen kan komme raskt i gang før vinteren kommer.

Fødeavdelinger

Det er allerede avklart at deler av summen – 120 millioner kroner – skal kanaliseres gjennom FNs utviklingsprogram og brukes til å reparere strømforsyningene i Kharkiv-området.

Dette området har de siste månedene blitt særlig hardt rammet av russiske angrep. Derfor skal særlig strøm til fødeavdelinger og kirurgiske avdelinger til sju sykehus i Kharkiv-området prioriteres.

– I noen tilfeller kan tilgang på strøm være forskjellen på liv og død, sier Støre.

Det skal derfor monteres solcellepaneler på de sju sykehusene for å sikre strømforsyning til avdelingene.

KRAFTFORSYNING: Et kraftverk som ble ødelagt i et russisk rakettangrep i Ukraina 21. mai. Foto: Evgeniy Maloletka

Halvparten ødelagt

Ifølge anslag som den norske regjeringen har fått, er over halvparten av strømproduksjonen i Ukraina ødelagt. Russland har systematisk bombet kraftverk og annen kritisk infrastruktur som en del av sin strategi for å vinne fram i krigen.

I fjor ga Norge 1,9 milliarder kroner til energisektoren i Ukraina.

Det seneste norske bidraget føyer seg inn blant amerikanernes økte støtte, som ble kunngjort lørdag.

Den amerikanske visepresidenten Kamela Harris, som representerer USA på Ukraina-toppmøtet, kunngjorde en støtte på 1,5 milliarder dollar til å styrke Ukrainas energisektor.

Deler av dette er tidligere lovede midler som nå flyttes til energiformål, men minst 500 millioner dollar skal være nye midler.

(©NTB)

2024-06-16T06:31:37Z dg43tfdfdgfd