HAMAS VET IKKE HVOR MANGE GISLER SOM LEVER

Hamas vet ikke hvor mange gisler som lever

Ennå er det cirka 120 gisler i fangenskap på Gazastripen etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober. Skjebnen til disse gislene er en svært viktig del av fredsforhandlingene som nå foregår mellom Hamas og Israel.

250 personer ble tatt som gisler av Hamas under angrepet på Israel 7. oktober 2023. Mange har blitt løslatt eller frigjort i militære aksjoner. Noen har blitt drept, men ennå er skjebnen til 120 gisler ukjent.

– Jeg har ingen anelse om hvor mange som lever. Ingen vet det, sier Hams-talsperson Osama Hamdan til CNN. Han sier at det er godt mulig at det er flere døde gisler enn hva som er offentlig kjent. Som eksempel hevder han at en israelsk aksjon for å frigjøre gisler på Gazastripen sist helg, førte til at et gissel ble frigjort, men at tre andre ble drept, blant dem en amerikansk statsborger.

Les også:

Les også: FN-granskere anklager Israel og palestinske grupper for krigsforbrytelser i Gaza

– Hamas må bli ferdig

USA har lagt et våpenhvileforslag på bordet, og FNs Sikkerhetsråd har stemt for forslaget. Både Israel og Hamas er positive til forslaget, men partene ønsker visse endringer. USAs utenriksminister Antony Blinken har uttrykt frustrasjon spesielt med de mange endringsforslagene fra Hamas.

Les også:

Les også: Biden usikker på om det blir våpenhvile snart

I et intervju med CNN sier talsperson for Hamas, Osama Hamdan, at Hamas krever en fullstendig israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, at beleiringen av Gazastripen blir opphevet og at palestinerne selv får kontroll over Gaza. I tillegg er det diskusjoner om hva som er en rettferdig byttehandel når det gjelder israelske gisler på Gazastripen og palestinske fanger i israelske fengsler.

Denne uken publiserte Wall Street Journal lekkede meldinger fra Hamas-leder Yahya Sinwar som sa at Hamas har tjent på sivile tap på Gazastripen. Til nå er 37.000 palestinere drept. Avisen skal ha sett flere titalls meldinger sendt fra fredsforhandlere til Sinwar, som lever i skjul. I meldinger uttrykker Sinwar at «Vi har israelerne akkurat der vi ønsker dem» og at de store sivile tapene var «nødvendige ofre» i kampen for et større mål.

Hamas sier at disse meldingene er falske og at det ikke er riktig at Sinwar skal ha omtalt døde palestinere som «nødvendige ofre». Talsperson Hamdan sier at det er snakk om falske nyheter for å presse Hamas til å godta våpenhvileforslaget.

Les også:

Les også: Hamas kaller våpenhvileforslag positivt, men vil ha endringer

USAs utenriksminister Antony Blinken sa til NBC denne uken at Hamas hele tiden forsøker å få mer ut av forhandlingene, og at Hamas-leder Sinwar nå må sørge for at forhandlingene blir avsluttet og at freden kan komme.

– Han er relativt trygg under jorden, men menneskene han utgir seg for å representere lider hver dag, sa Blinken.

– Hamas må demonstrere at de ønsker å få en slutt på dette. Hvis de gjør det, så kan vi få en slutt. Hvis de ikke vil det, så betyr det at krigen fortsetter, sier Blinken.

Tror ikke på Israel

Talsperson Hamdan sier til CNN at Hamas er bekymret for at Israel ikke har til hensikt å la våpenhvilen gå over til en varig fred. Hamas frykter at Israel vil innlede nye kamper etter at gislene er frigitt.

Les også:

Les også: Hamas sier USA må presse Israel til å godta våpenhvile

– Israelerne vil ha seks uker våpenhvile, for deretter å fortsette kampene. Jeg tror ikke at USA til nå har klart å overbevise Israel til å akseptere en permanent våpenhvile, sier Hamdan.

"Israelerne vil ha våpenhvilen bare i seks uker, og så vil de gå tilbake til kampen, som jeg tror amerikanerne, til nå, har de ikke overbevist israelerne om å akseptere (en permanent våpenhvile)," sa han og la til at han mener at USA må overbevise Israel om å akseptere en permanent våpenhvile som en del av avtalen.

Hamas angrer ikke

Hamas-talsperson Osama Hamdan blir spurt av CNN om Hamas angrer på at de angrep Israel 7. oktober og dermed utløste den dødelige krigen som har kostet 37.000 liv på Gazastripen.

Hamdan legger ansvaret for krigen og 7. oktober på Israel og dens okkupasjon av Gazastripen.

– Hvis du motsetter deg okkupasjonen, vil de drepe deg. Hvis du ikke gjorde motstand mot okkupasjonen, vil de også drepe deg og deportere deg ut av landet ditt. Så hva skal vi gjøre? Bare vente? spør han CNN retorisk.

2024-06-14T07:38:48Z dg43tfdfdgfd