– HADDE VI VISST DETTE, VILLE VI ALDRI VALGT å FøDE HER

– Hadde vi visst dette, ville vi aldri valgt å føde her

(Mitt Lørenskog): – Hele situasjonen var et eneste stort kaos. Fødeavdelingen var overfylt, og spurte du om hjelp til to ting, fikk du bare hjelp med en fordi de ansatte var så stressa.

Det sier Anders Kjær, som akkurat har reist hjem fra fødeavdelingen på Ahus sammen med kona Miriam Kjær og deres fire dager gamle Mia Abelone.

Les også:

Les også: Guro fikk sjokkbeskjed hos fastlegen: – Du er gravid og 23 uker på vei

– De er virkelig overarbeidet

– Innsatsen til de ansatte på gulvet var upåklagelig. De gjorde så godt de kunne hele tiden, men de er virkelig overarbeidet. Hadde vi ikke vært igjennom en fødsel en gang tidligere, kan det nok hende vi hadde blitt veldig stresset og urolige selv av at de løp i gangene, fortsetter den nybakte pappaen.

Se hva fødeavdelingen på Ahus svarer lenger ned i artikkelen.

Ifølge paret lyste det rødt fra alle lampene til fødestuene da de selv gikk nedover korridoren og ble tildelt et rom.

– Det var fullt over alt. Etter fødselen fikk kona plass på et enerom, men lå der sammen med en annen pasient som også nettopp hadde født, og da er det jo ikke enerom lenger. Det føltes rett og slett ikke bra, fortsetter Anders.

Les også:

Les også: Avslører fødselsfrykt: – Håper jeg forstår at jeg er mamma

TRANGT: – Hvis begge mammaene hadde strekt ut armene, kunne de holdt hender fra sykehussenga. Sånn skal det ikke være på et enkeltrom, sier Anders Kjær, her sammen med sin kone Miriam og fire dager gamle datter, Mia Abelone. Foto: Sara Høines

– Hadde aldri valgt Ahus

– Vi bor i Vormsund, og kunne like gjerne valgt å føde på Kongsvinger da veien er like lang, sier Miriam.

Selv om paret er sjokkert over arbeidsmengden til de ansatte på fødeavdelingen, er de glad for eksperthjelpen de fikk.

– Det ble litt komplikasjoner underveis, så ekspertisen var veldig ålreit å ha da vi først trengte den. Dersom vi hadde valgt å føde på Kongsvinger, måtte jeg nok blitt flydd til Ahus rett etter fødselen, så sånn sett er jeg glad for at vi var her fra start, fortsetter hun.

– Men hadde vi visst at avdelingen var så underbemannet og de ansatte så overarbeidet, hadde vi aldri valgt å føde på Ahus, legger Anders til.

Han presiserer at det ikke er noe å si på servicen til de som jobber på avdelingen, men mener at det er systemet det er en feil med.

– Politikerne vil at vi skal ha flere barn, og samfunnet legger opp til at man skal føde på sommeren. Da må de også sørge for at det er nok sykepleiere og jordmødre på jobb for å ta imot de nyfødte, slår han fast.

Les også:

Les også: Stine (34) fødte utenfor hovedinngangen på sykehuset: – Heftig!

– Noen døgn vil vi oppleve «fødetopper»

Pernille Amdahl, kommunikasjonsrådgiver på Ahus, forteller at de ikke kommenterer enkeltsaker, men at Ahus uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Det er beklagelig om enkelte opplever det slik, men noen døgn, uansett tid på året, vil vi oppleve «fødetopper». Det er vanskelig å bemanne når fødselsaktiviteten øker på kort varsel, sier Linda Merete Aasen, avdelingsleder føde- og barsel på Ahus, til Romerikes Blad.

– Hvorfor opplever foreldre som føder på sommeren stadig dette ved sykehuset?

– Vi er ikke kjent med omfanget av foreldre som ikke har hatt noen god opplevelse med en fødsel hos oss om sommeren, så dette er litt vanskelig å uttale seg om, fortsetter Aasen og legger til;

– Om sommeren er det flere som føder, og vi har det travelt, men forsøker også å innrette oss gjennom flere ulike tiltak.

Avdelingslederen opplyser videre at fødeavdelingen har økt jordmorbemanning om natten fordi denne vakten har vist seg å være mer belastende i tillegg til flere assistenter på alle vakter i sommer.

– Vi har alltid grunnbemanning på plass hele døgnet. Om sommeren leier vi inn erfarne jordmorvikarer fra inn- og utland for ansatte som har ferie. Vi setter også administrative oppgaver på vent og tar ut alt personale til pasientomsorg. Som resten av året, forsøker vi å bemanne opp når vi har mange fødende samtidig.

Har avvist fødesøknader

Aasen sier at de har jobbet med oppgavedeling mellom barnepleiere, legesekretærer, sykepleiere og jordmødre for å få enda bedre utbytte av den bemanningen.

– Vi har dessuten et tett samarbeid med vår fødeavdeling på Kongsvinger, som blant annet avlaster oss på operasjoner i sommer. Fra mai har vi avvist fødesøknader fra pasienter med termin i sommer og bostedsadresse utenfor vårt opptaksområde. En slik praksis bidrar til bedre fordeling av fødsler med tanke på kapasiteten på fødeavdelingene på Østlandet. Vi driver en døgnåpen akuttavdeling og har naturlig nok begrensede muligheter til å unngå at det ikke blir mange fødsler på en gang.

– Forstår dere hvorfor foreldre blir frustrerte over bemanningssituasjonen?

– Dersom pasientene ikke opplever å være trygge under omsorg hos oss, er det forståelig at de blir frustrerte. Våre ansatte føler et stort ansvar for pasientene og tar det på alvor når det ikke er nok tid til å gi god og trygg omsorg. Sommer hos oss betyr høy aktivitet, og kombinasjonen med ferieavvikling for ansatte skaper en ekstra utfordring.

2024-06-30T08:20:12Z dg43tfdfdgfd