OVER 15 POLITIFOLK SKAL VæRE DREPT I ANGREP I DAGESTAN

Over 15 politifolk skal være drept i angrep i Dagestan

Over 15 politibetjenter er drept i angrep i den russiske republikken Dagestan, ifølge den lokale guvernøren. Flere sivile skal også være drept, melder Reuters via AP og AFP mandag morgen.

Søndag gikk væpnede menn til angrep mot to ortodokse kirker, en synagoge og politifolk. Det ble meldt om angrep både i regionhovedstaden Makhatsjkala og byen Derbent 125 kilometer lenger sør.

Ortodoks prest blant de drepte

Natt til mandag melder Dagestans guvernør Sergej Melikov at over 15 politibetjenter har blitt drept, i tillegg til flere sivile. En ortodoks prest skal være blant de drepte.

– Dette er en tragediens dag for Dagestan og hele landet, sier Melikov i en video i sosiale medier natt til mandag.

Situasjonen er under kontroll, ifølge guvernøren.

SKYTING: Dette bildet fra en video Reuters har hentet inn viser skytescener i en gata i hovedstaden Makhatsjkala 23. juni. Foto: Via Reuters

– I kveld ble det utført væpnede angrep mot to ortodokse kirker, en synagoge og en av politiets kontrollposter i byene Derbent og Makhatsjkala, het det i en uttalelse fra den nasjonale russiske antiterror-komiteen gjengitt av Ria Novosti.

Dagestan er en autonom republikk i Russland, som ligger sør i Russland:

Republikken har rundt 3 millioner innbyggere og ligger vest for Kaspihavet.

Det store flertallet av innbyggerne i Dagestan er muslimer, men blant republikkens mange folkegrupper er også en liten jødisk minoritet.

Mandag, tirsdag og onsdag er erklært som sørgedager i republikken.

BRANN: Bildet skal vise deler av synagogen i fyr. Bildet er stedsverifisert av Nettavisen. Foto: Skjermdump: X

Omtaler angrepet som terror

Republikkens innenriksdepartement sier at væpnede angripere åpnet ild mot en synagoge og en ortodoks kirke i Derbent. Omtrent samtidig kom meldinger om angrep mot en kirke og politi i Makhatsjkala.

Landets nasjonale antiterror-komité omtaler angrepet som terror. Ifølge dem er fem militante angripere drept – to i Derbent og tre i Makhatsjkala, melder det statskontrollerte nyhetsbyrået Ria.

Guvernør Melikov melder imidlertid om seks drepte angripere.

Det er ikke kjent hvor mange som tok del i angrepene. Ingen har tatt på seg skylden for angrepene.

Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti omtaler opplysninger de skal ha fått fra en kilde om at lederen av Sergokalinsky-distriktet er pågrepet og at sønnene hans skal være involvert i terrorangrepene. Sergokalinsky er et av 41 administrative distrikt i Dagestand.

Synagoge og kirke i brann

De første meldingene om angrep kom som nevnt fra byen Derbent, der en synagoge og en ortodoks kirke skal ha blitt angrepet. Denne byen ligger 125 kilometer sør for Makhatsjkala, ved kysten av Kaspihavet.

Den uavhengige nyhetskanalen Nexta, som har sitt utspring i Belarus, skriver at både synagogen og en ortodoks kirke ble satt i brann. Kanalen har lagt ut film på sin X-konto som viser bygninger i brann og en væpnet person.

Hevder Nato står bak

Dagestans guvernør Sergej Melikov kommer med udokumenterte påstander om at angrepet kan ha blitt planlagt utenlands, og han antydet en sammenheng mellom angrepene og Russlands «militære spesialoperasjon» i Ukraina.

Også andre embetsfolk var kjapt ute med å peke mot Nato og Ukraina.

– Det er ingen tvil om at disse terrorangrepene på en eller annen måte er forbundet med etterretningstjenesten i Ukraina og Nato-land, skrev den dagestanske folkevalgte Abdulkhakim Gadzjijev på sin Telegram-konto.

Lignende beskyldninger ble også rettet mot Ukraina, USA og vesten etter terrorangrepet mot en konsertarena i Krasnogorsk utenfor Moskva 22. mars, til tross for at en gren av den ytterliggående islamistgruppa IS tok på seg ansvaret.

2024-06-23T17:04:02Z dg43tfdfdgfd