ANERKJENT TALLKNUSER MED ALARMERENDE BESKJED TIL JOE BIDEN

Anerkjent tallknuser med alarmerende beskjed til Joe Biden

BOSTON, MASSACHUSETTS (Nettavisen): Den amerikanske statistikeren og kjente tallknuseren Nate Silver lanserte onsdag den første prognosen sin for presidentvalget i USA.

Silver er grunnleggeren av siden FiveThirtyEight som samler og analyserer alle meningsmålingene i USA på nettsiden deres. Han forlot nettstedet i 2023 og publiserer nå sine analyser på Silver Bulletin.

Traff blink i 2012-valget

Silver spådde ikke kun Obama-seier i 2012, men slo til med riktig resultat i alle de 50 delstatene det året. Også i dagene opp mot 2016-valget, da alle de store avisene og analysesidene pekte på Hillary Clinton som den soleklare vinneren, var ikke Nate Silver like sikker.

50 AV 50 RIKTIGE: Silver i 2012, et par dager etter at han hadde spådd riktig vinner i alle 50 delstatene. Foto: Nam Y. Huh

Akademikerne bak Princeton Election Consortium spådde at Hillary hadde en 99 prosent sannsynlighet for å vinne. Avisene New York Times og Huffington Posts prognoser anslo at demokraten hadde henholdsvis 85 prosent og 98,2 prosent sannsynlighet for å vinne.

Silver sin modell da ga Trump en 29 prosent sannsynlighet for å vinne.

Spår Trump-seier

Nå, mot Joe Biden i 2024, tror han Trump har en 65.7 prosent sannsynlighet for å vinne.

Statistikeren er klar på at han egentlig ville foretrukket at Joe Biden ledet løpet.

«Kandidaten jeg tror har en bedre sjanse, er ikke kandidaten jeg skulle ønske vinner», skriver Silver i analysen sin.

På grunn av sin egen politiske mening har han forsøkt etter beste evne å unngå å lete etter gode nyheter til Joe Biden eller være for pessimistisk i sin analyse av Trumps sjanser.

Tallknuseren trekker fram inflasjonen, Bidens alder, pessimisme i det globale verdensbildet og at pengeinnsamlingen er jevnere enn Silver først forventet.

Joe Biden er også en upopulær sittende president, og sliter i politiske, betente temaer som immigrasjon og krigen i Gaza, påpeker Silver.

«Ville det virkelig vært så overraskende hvis han er en underdog, selv mot en så mangelfull kandidat som Trump?», spør Silver retorisk.

Silver mener de nasjonale meningsmålingene som viser at løpet er jevnt, ikke får frem poenget. Han trekker fram at Obama og Mitt Romney også lå likt på nasjonale meningsmålinger, men at vippestatene pekte mot Obama. Nå er det Trump som leder i vippestatene, mens det er jevnt på nasjonale meningsmålinger.

Nettavisens Henrik Heldahl spådde tidligere denne uken Trump-seier. Les saken her: Biden under press: Vi spår Trump-seier

Tror Trump vinner 287 valgmenn

I år er det vippestatene Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, Wisconsin og Pennsylvania som er kritiske. Silver påpeker at hvis Biden taper i Georgia, Arizona og Nevada, må han vinne Michigan, Wisconsin og Pennsylvania.

I USA er det 538 såkalte valgmannsstemmer som velger presidenten. Kandidaten må sikre 270 valgmenn for å vinne. I modellen spår Silver at Trump får 287 av disse stemmene. Biden vinner kun alle tre delstatene i en av tre av simuleringene Silver har kjørt i forbindelse med produksjonen av prognosen.

Les også: Slik velger man president i USA

En liten trøstepremie til Biden er at han fortsatt tror at Biden vil vinne flertallet av stemmene, men også med knappe marginer. Men det sikrer han uansett ikke en periode til i Det hvite hus.

«Hvis.valgmannskollegiet/flertallet ser noe likt ut som i 2016 eller 2020, så vil man kunne forvente at Biden har store problemer hvis det blir jevnt blant flertallet.

2024-06-27T18:24:44Z dg43tfdfdgfd