EMILIE ENGER MEHL KALLER 25. JUNI-ANGREPET FOR TERROR

(Denne saken ble korrigert kl. 20:39 4. juli etter innspill fra Justis- og beredskapsdepartementet torsdag kveld).

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) veier sine ord nøye ettersom dommen ikke er rettskraftig, men synes det er bra at Matapour-rettssaken har fått en dom.

– Terrorangrepet 25. juni er et vondt sår for mange, både berørte, skeive og andre. Avgjørelsen er ikke rettskraftig, og jeg kan ikke kommentere den nærmere, men jeg er glad for å se at rettsstaten fungerer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Hun legger til at det er bra at det nå har kommet en dom, samt at hun registrerer at tingretten har tatt i bruk bestemmelsen om grove terrorhandlinger – en bestemmelse som åpnet for å dømme Zaniar Matapour til 30 års forvaring.

Ikke villet kalle det terror

Justisministeren har tidligere ikke villet kalle angrepet under Pride 25. juni 2022 for terror, ettersom saken fortsatt var under etterforskning.

– Angrepet fremstår som et terrorangrep og har fått konsekvensene av et terrorangrep, sa Mehl i fjor sommer.

Torsdag gikk flere politikere ut og krevde at justisministeren nå måtte kalle angrepet for det det var, nemlig et terrorangrep.

(I en e-post til ABC nyheter påpeker Justis- og beredskapsdepartementet at dette ikke er første gang Emilie Enger Mehl har omtalt 25. juni-angrepet som terror, og viser til at hun gjorde det både under en pressekonferanse 6. mai og i Stortinget 11. juni. Departementet mener derfor at deler kritikken fra Almeland som omtales under neste mellomtittel er basert på feilaktige premisser).

– Håper hun beklager

– Når vi nå nærmer oss et punktum, mener jeg det er på sin plass at Emilie Enger Mehl tar bladet fra munnen og kaller dette for det det var, nemlig et terrorangrep, sier Venstres Grunde Almeland til Dagbladet.

- Jeg håper at hun kommer med den beklagelse til det skeive miljøet, som har blitt etterlyst i så lang tid etter angrepet, sa Almeland.

– Politiet har i lang tid etterforsket det som et terrorangrep og tok ut siktelse om grove terrorhandlinger. Etter en omfattende bevisførsel slår Oslo tingrett nå fast at dette var et terrorangrep. Dette angrepet utløste mye frykt i befolkninga generelt, og i det skeive miljøet spesielt. Retten slår også fast at formålet var å ramme det skeive miljøet, fulgte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth Holm Lønseth opp.

2024-07-04T14:09:40Z dg43tfdfdgfd