DEN FøRSTE DEBATTEN MELLOM TRUMP OG BIDEN: – TO MENN SOM OPPRIKTIG HATER HVERANDRE

Den første debatten mellom Trump og Biden: – To menn som oppriktig hater hverandre

PHILADELPHIA, USA (Nettavisen): De har kalt hverandre de styggeste ting. På torsdag skal president Biden (81) og tidligere president Trump (78) møtes ansikt til ansikt i den første debatten mellom presidentkandidatene.

Det spørs hvor god stemningen blir.

– Dette er to menn som oppriktig hater hverandre. Biden kaller bare Trump for «den forrige fyren», som er en måte å nedverdige ham på. Det er ondt blod mellom disse to mennene. De kommer ikke til å håndhilse en gang, sier USA-ekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

TOMMEL OPP: Mens Biden pugget på Camp David denne helgen, holdt Trump rally i Philadelphia. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Muting og rådgiver-nekt

For å sikre en sivilisert debatt, har verten CNN kommet med strenge retningslinjer som begge kandidatene har godtatt. Mikrofonene mutes når man ikke har ordet, de skal stå foran hvert sitt podium og de får ikke diskutere med sine presseteam i reklamepausene. Debatten blir uten publikum.

Les også: Project 2025: – Det blir som «The Handmaid's Tale»

Kandidatene får heller ikke ta med notater. De får utdelt penn, papir og en flaske vann.

Juni-debatten er spesiell da den finner sted mye tidligere enn hva andre debatter i historien har gjort. Det kan bli en fordel eller en ulempe.

Kritisk for Biden

En som definitivt ikke kan tape ansikt er president Joe Biden. I flere måneder har befolkningen, eksperter og konkurrenten spekulert på hans kognitive helse.

– Dette er det mest kritiske aspektet ved debatten. Som vanlig er det mye større forventninger til Biden enn til Trump. Der Trump kan si mange rare ting og oppføre seg uskikket, som da han «stalket» Hillary Clinton på scenen i 2016, er det ikke rom for slikt for Biden, sier USA-ekspert og førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole Hilde Restad til Nettavisen.

IKKE ROM FOR TABBER: Biden har lite spillerom. Han må virke energisk og klar i hodet, påpeker USA-ekspert Hilde Restad. Foto: Even Hye Tytlandsvik Barka

– I tillegg er det mange bekymringer knyttet til Bidens alder. Dermed må Biden både ha gode svar på journalistenes spørsmål, samt fremstå energisk og klar i toppen. Men utfordringen her er jo at om Biden gjør det bra skal det bare en liten glipp til før en video kan klippes til og spres i sosiale medier. Så her er det lite rom for feilsteg, legger Restad til.

Mjelde er enig.

– En dårlig opptreden kan føre til negativ medieomtale i dagevis. Noe av det viktigste i en debatt er nettopp å vise energi og utholdenhet, sier han.

Trump kan overraske

Det er også knyttet spenning til hvordan Trump kommer til å oppføre seg. Hvilken versjon av seg selv tar han med til debattscenen i Atlanta?

– Trump kommer ganske sikkert til å avbryte Biden, lyve og angripe debattlederne. Det er hans stil og han er selv overbevist om at debattene var avgjørende for valgseieren i 2016, sier Mjelde.

Restad påpeker at Trump vanligvis kommer i to varianter.

– Den ene versjonen er en «forvirret diktator» som sier og gjør en rekke rare ting, ofte sier feil, og angriper alt og alle. Den andre versjonen, som man for eksempel så etter Access Hollywood-videoen i oktober 2016, er at han mot alle instinkter begrenser seg og fremstår mer normal. Valgkampen hans håper vel på det siste, sier Restad.

Disse to versjonene virker Trump veldig klar over selv. På en rally i Philadelphia lørdag spøkte han selv med om han skulle være «ekkel og tøff» mot Biden eller «snill og grei».

Les Nettavisens reportasje fra debatten her: Donald Trump: – Skal jeg være tøff og ekkel?

Mjelde mener også at Trump har vært mer disiplinert i årets valgkamp.

– Det kan godt hende han vil komme med poengtert og treffsikker kritikk av Bidens håndtering av økonomien og Mexico-grensen, og slik kanskje overraske litt, sier Mjelde.

USA-ekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, mener Trump har vist mer disiplin i dette valget. Foto: Skjalg Ekeland (BA)

– Tror Trump vinner

Han tror derfor Trump går seirende ut.

– Så lenge Trump ikke blir for voldsom, tror jeg Trump vinner. Trump er faktisk en veldig godt debattant, fordi han er selvsikker og aggressiv. Vi vet fra forskning at det er egenskaper velgerne forbinder med styrke og lederskap, som er det de vil ha fra en president, påpeker Mjelde.

– Vinneren kåres som regel ut fra hvem som overpresterer og underpresterer. Republikanerne har jo fremstilt Biden som en siklende dement olding. Så listen er lagt veldig lavt for Biden til å overinnfri, sier han.

– Bidens «worst case scenario»

– Hvor avgjørende blir denne debatten for veien videre?

– Den er avgjørende på den måten at Biden må fremstå som kompetent og klar i toppen. Gjør han ikke det kan det forårsake mye angst og beven innad i det demokratiske partiet og i verste fall føre til et kaotisk landsmøte der andre kandidater blir lansert. Nå er dette et usannsynlig scenario, men vi kan kalle det Bidens «worst case scenario», påpeker Restad.

Enda mindre sannsynlig er det at republikanerne kvitter seg med Trump.

– Det republikanske partiet kan ikke lenger atskilles fra Trumps verden og det er dermed mye mindre sannsynlig at det partiet kvitter seg med Trump uansett scenario, legger hun til.

Mjelde mener demokratene ikke lenger kan vrake Biden.

– Presidentkandidatene velges i primærvalg. Dette systemet har USA brukt siden 1972, så det er for sent å skifte han ut nå, sier Mjelde.

Les også Nettavisens reportasje fra Det hvite hus da Stoltenberg møtte Biden denne uken:

Les også: Hyllet av Biden: – Jeg vil savne deg

2024-06-27T04:27:31Z dg43tfdfdgfd