BARKET SAMMEN På NRK ETTER NETTAVISEN-SAKER: – FRA VONDT TIL VERRE

Barket sammen på NRK etter Nettavisen-saker: – Fra vondt til verre

Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olof Lundteigen og KS-avdelingsdirektør Marit Roxrud Leinhardt møttes fredag kveld til debatt i NRKs Dagsnytt 18.

Bakgrunnen for diskusjonen var Nettavisens artikkelserie der det er vist til at norske kommuner bruker millioner på kursing og konsulenttjenester. Lundteigen mener KS må ta større ansvar for utviklingen av kommunene.

– Ingen er mer profesjonell til å forstå kommunesektoren enn fylkeskommunene eller kommunenes sentralforbund. Det er jo en av deres kjerneoppgaver med organisasasjon og ledelsesutvikling. Jeg blir ganske oppgitt over at KS reagerer på min kritikk, som er høyst berettiget, sa Lundteigen i studio.

Les også:

Les også: Konsulentråd skulle redde økonomien: – Som å kaste millioner ut av rådhuset

Og fortsatte:

– Det er altfor mye prat. KS må gå inn nå og ta en lederrolle i å bistå kommunene slik at de kan få en felles virkelighetsforståelse i situasjonen man står oppi, evne til å kraftsamle, være praktiske og få gjort noe.

Lundteigen mener utviklingen går i feil retning.

– Jeg har sittet på Stortinget så lenge og sett at dette går fra vondt til verre. Derfor har jeg sagt tydelig i fra og jeg er glad for at noen reagerer slik at vi kan få debatten.

Les også:

Les også: Sp-ordfører brukte 125.000 på konsulenter for å finne sparetiltak

– Vi har heller ikke ressurser

KS-direktør Roxrud Leinhardt var på sin side glad for at Lundteigen vil ha KS med i arbeidet.

Men:

– Vi har heller ikke ressurser til å bistå 357 kommuner i større omstillingsprosesser og lederutvikling. Av den grunn ble det for over 20 år siden opprettet en helt egen tariffavtale som er et fond, et spleiselag mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversiden der man betaler inn penger og deler disse ut igjen, sa hun.

Dermed betaler kommunene først for konsulentbruken selv, før de så kan få opptil 70 prosent av kostnadene til leder- og organisasjonsutvikling tilbakebetalt.

– Slik at tallene som trekkes frem også er litt skeive, sa Roxrud Leinhardt.

Hun mener mange kommuner kjenner på kompetanse- og arbeidskraftsmangel.

– Det er slik at når kommunene skal gjøre større arbeider rundt organisasjon, endring, omstilling eller annet som er trukket frem i denne artikkelen, trenger man spisskompetanse og kanskje av og til skreddersøm, sa hun.

Milliarder i utgifter

I 2022 brukte kommunene i alt 1,9 milliarder kroner på revisjonstjenester og 863 millioner kroner på juridiske tjenester, viser tall Nettavisen henter fra Kostra-statistikk (kommunes rapportering til staten).

Globale giganter fakturerer kommunene for flere hundre millioner kroner i året.

Kommunene har kjøpt tjenester av revisjonsselskapene Deloitte, KPMG, EY og PWC for mellom 250 og 300 millioner kroner de siste tre årene.

Nettavisen har nylig omtalt hvordan små kommuner i Trøndelag har svidd av millioner på ledersamlinger. PWC har drevet kursing og veiledning bare i dette fylket for over 50 millioner kroner siden 2021.

Les mer om dette her: Rystet over konsulentbruk: – Lettvint, dyrt og dårlig!

2024-06-28T17:48:42Z dg43tfdfdgfd