– ALBANIA HAR MISTET SIN åNDELIGE FRIGJøRER

Forfatteren døde av et hjerteinfarkt. Leger forsøkte å gjenopplive ham, men han ble erklært død på et sykehus i den albanske hovedstaden Tirana mandag morgen, opplyser forleggeren hans Bujar Hudhri.

– Albania og albanere har mistet sitt litterære geni og sin åndelige frigjører. Europa og verden har mistet en av moderne litteraturs mest anerkjente representanter, sier Albanias president Bajram Begaj i en uttalelse.

Kadare regnes som Albanias fremste forfatter og har skrevet rundt 50 bøker.

De mest kjente romanene skrev han under Hoxhas kommunistregime. Kadare var opposisjonell og flyttet i 1990 til Paris, der han fikk politisk asyl.

Flere av Kadares bøker har blitt oversatt til norsk, blant annet «Bryllupet», «Hvem fulgte Doruntine hjem», «Drømmenes palass» og «Den døde hærs general». Sistnevnte, som kom ut i hjemlandet i 1964, var Kadares debutroman og ble også filmatisert i 1983.

Flere av Kadares bøker skildrer livet i Albania under Hoxhas kommunistregime, som var basert på frykt og massiv undertrykkelse.

Kadare fikk i 2005 Den internasjonale Bookerprisen. Albaneren er en rekke ganger blitt nevnt som en mulig kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Bøkene hans er oversatt til mer enn 40 språk.

2024-07-01T10:08:31Z dg43tfdfdgfd