STJERNER TREKKER SEG I PROTEST MOT TRANSKJøNNET SPILLER

Stjerner trekker seg i protest mot transkjønnet spiller

I flere idretter har det vært heftig debattert om hvorvidt transkjønnede menn skal ha lov til å konkurrere mot biologiske kvinner i sport.

Nå står det nederlandske dartmiljøet på hodet over det samme temaet.

I helgen vant nemlig nederlenderen Noa-Lynn van Leuven (27), en biologisk mann som har valgt å leve sitt liv som kvinne, turneringen PDC Women's Series i Wigan.

Det falt ikke i god jord hos alle.

Les også: Monica lurte gutta trill rundt: Vant 1,2 millioner kroner

Reagerer: – Synes ikke det er riktig

Ifølge storavisen De Telegraaf svarte dartspillerne Aileen de Graaf og Anca Zijlstra med å forlate det nederlandske dartforbundet i protest. De har indikert at de ikke ønsker å spille på lag med van Leuven.

De Graaf, som er rangert som den nest beste kvinnelige spilleren i verden, forklarer:

– Hvis noen ikke føler seg komfortabel i kroppen de er født i, så oppfordrer jeg alle som kjenner på dette til å ta forandre seg og være glad. Men jeg synes ikke det er riktig for en biologisk mann til å kaste (dartpiler) med kvinner eller omvendt, sier hun til De Telegraaf.

Les også: Spiller fotball i Norge: Er popstjerne i hjemlandet

Zijlstra skriver i et Facebook-innlegg har hun har prøvd å akseptere det, men at hun ikke kan rettferdiggjøre det.

– Øyeblikket du skammer deg over å spille på det nederlandske landslaget, fordi en biologisk mann spiller på kvinnelaget, er det på tide å gå. Jeg mener at det bør være like og rettferdige spilleregler i idretten, skriver hun ifølge samme avis.

Også tidligere tennisspiller og 18 ganger Grand Slam-vinner, Martina Navratilova, har kastet seg inn i debatten.

– Ingen herrekropper i kvinnesport takk – ikke engang i dart, skriver hun på X.

Van Leuven sier til NOS at avgjørelsen til de Graaf og Zijlstra får stå på deres regning.

– Det triste er at mange glemmer at jeg også er et menneske, sier hun.

Les også: Tidligere fotballproff må betale millionavgift for luksusleilighet

Forbundet: – Vi forstår at folk kan ha ulike meninger

Det nederlandske dartforbundet har i en uttalelse gått ut og sagt at Van Leuven er kvalifisert til å spille med kvinnene, i henhold til retningslinjene til idrettsforbundet i landet og det internasjonale dartforbundet.

– Noa-Lynn følger de reglene og retningslinjene vi har blitt enige om internasjonalt for kjønns- og kjønnsmangfoldige mennesker. Hun går gjennom livet som kvinne og det står også i passet hennes, så vi støtter fullt ut at hun deltar sammen med kvinnene, sier direktør Paul Engelbertink.

– Vi forstår at folk kan ha ulike meninger om dette, men som dartforbund er vi åpne for alt og alle og følger de regler og retningslinjer som er utarbeidet, sier han videre.

2024-03-29T17:30:30Z dg43tfdfdgfd