SONDRE (23) BLE SJOKKERT På HåNDBALLTRENING I KINA: – TOK FREM RøYKEN

Sondre (23) ble sjokkert på håndballtrening i Kina: – Tok frem røyken

Nylig flyttet norske Sondre Knudsen til Kina, nærmere bestemt Shanghai, for et halvt år på utveksling som jusstudent.

25-åringen er på sisteåret av sin utdanning, og jaktet en ny opplevelse de siste seks månedene.

Med i bagasjen hadde han et ønske å om utforske den kinesiske håndballkulturen. Idretten er en stor del av Sondres liv i Norge.

– Det eneste jeg hadde forberedt før jeg dro bort dit var muligheten for å spille noe håndball.

Nordmannen dømmer 1. divisjon for kvinner, samtidig som han har spilt på et anstendig nivå i det norske seriesystemet selv.

Han hadde derfor et ønske om å vedlikeholde så mye av håndballformen som mulig, til tross for seks måneder på andre siden av kloden.

Det skulle vise seg å bli vanskeligere enn antatt.

Les også: Mens dramaet utspilte seg, bar Nora Mørk på en hemmelighet

Fant seg klubb

Knutsen forteller at han brukte mer tid på å finne seg en klubb, enn han gjorde på å finne seg en bolig i Shanghai. Noe man mulig kan stusse litt over, når man hører utfallet av jakten:

– Jeg begynte med et Google-søk, og fant til slutt en liste med noen forskjellige lag og sendte ut en del mailer.

Han fikk til slutt napp hos Shanghai Gang Handball Team. Laget kom på en respektabel 3. plass i Shanghai Handball League forrige sesong.

– De var gira på at jeg skulle komme på trening. Jeg spurte når det var, og fikk bare til svar: «vi har aldri trening, kun kamper».

Les også: Katrine Lunde dominerte da Vipers vant toppkampen

FRA KINA: Sondre Knudsen snakket med Nettavisen på link fra kino. Foto: Skjermdump // Teams

Meldingen fikk han til å stusse litt over hva det var som ventet han.

– Jeg snakket med kjæresten min om hvilke forventninger jeg kunne ha. For det kan jo være litt enten eller, i og med at idretten er så liten. Men dette var virkelig en amatørgjeng som ikke virket å ta det så veldig seriøst, forteller han og ler.

Men treningskamp ble det, for sesongen kastes ikke i gang før i april.

– Hva var det som møtte deg?

– Jeg tok en taxi til en adresse jeg fikk tilsendt. Der kom det en gjeng valsene i møte, med masse unger på slep. Videre tok alle en taxi, der jeg ble slengt i baksetet sammen med disse ungene. Det ble 40 minutter i bil før vi kom frem til et veldig fint anlegg, med en ordentlig håndballbane.

Fikk sigarett-sjokk

Han fikk ytterligere indikasjoner på nivået som ventet, da lagkameratene trengte noen ekstra minutter utenfor hallen før kampen.

– Jeg måtte gå inn i forveien, for hele laget skulle jo ta seg en røyk før avkast. Det samme gjaldt i pause. Det var heller ikke noe oppvarming, så dette var på ingen måte noe toppidrett.

Les også: Fnyser av Haaland-påstander

Til tider gikk det så hardt for seg, at han fryktet for egen helse.

– De praktiserte jo både regler og spillestil fra langt tilbake i tid. Man ble jo redd på egne vegne, da de begynte å slå etter kastearmen din og satte inn noen ordentlig taklinger. Ikke var det lov å prøve på en «dobbel frosk» heller, for «det var egne regler i Kina».

Kinesisk håndball ligger med brukket rygg for tiden. I 1984 sikret kvinnelandslaget en sjokkerende OL-bronse i Los Angeles, men siden har det vært betydelig tøffere. Laget endte på 29. plass i fjorårets VM.

PÅ TRENING: Laget Sondre Knudsen (t.v) trente med publiserte noen bilder fra hans først opptreden for klubben. Foto: Shanghai Gang Handball Club

Herrelandslaget er hakket verre stilt, og har ikke spilt et verdensmesterskap siden 1999. I Asiamesterskapet i januar, endte kineserne på en 10. plass av de 16 landene som deltok.

Kontrasten er derfor stor til det Knutsen er vanen med fra sitt eget hjemland.

– Kommer du til å prøve og finne en annen klubb?

– De kom på tredjeplass i ligaen forrige sesong, så jeg tror faktisk ikke det blir så veldig mye bedre. Jeg får bare gjøre det beste ut av det, avslutter håndballdommeren.

2024-03-29T10:44:52Z dg43tfdfdgfd