SLIK SKAL DE UNNGå SKANDALESCENER I OSLO

Slik skal de unngå skandalescener i Oslo

«Vi vil være veldig oppmerksomme på at noen ønsker å lage bråk», opplyser Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Politiet har derfor en viktig beskjed til alle som oppholder seg i hovedstaden den kommende helgen.

– Oppfordringen er å ta hensyn til andre, og for øvrig til publikum å bruke byen som vanlig, sier stabssjef Harald Nilssen.

Anledningen for uttalelsen er byderbyet mellom Lyn og Vålerenga lørdag 20. april. De to osloklubbene møtes til seriekamp for første gang siden 2009. Det har vært enorm interesse for kampen og Ullevaal stadion var utsolgt allerede i begynnelsen av april.

– Politiet vil respondere raskt

Da lagene møttes til cupkamp både i 2021 og 2023 ble det meldt om bråk mellom de to lags supportere. I 2021 brøt det ut masseslagsmål utenfor Bislett stadion, der det blant annet ble kastet bord, stoler og flasker mellom supportere.

I 2023 brøt det ut bråk etter kampen. Politiet måtte inn med store styrker både inne på stadion og i gatene rundt.

Også i årene før 2009, da klubbene jevnlig møttes til ligakamper, var det konfrontasjoner mellom supportere.

Nettavisen og Direktesport viser oppgjøret Lyn - Vålerenga 20. april klokken 18

Oslo politidistrikt sier til Nettavisen at de er forberedt på at det kan bli en hektisk dag i Oslo lørdag.

– Vi vet av erfaring at enkelte ikke er opptatt av det sportslige. Derfor har vi flere politifolk tilgjengelig enn vi vanligvis har. De vil være veldig oppmerksomme på om noen ønsker å lage bråk. Det gjelder også i for- og etterkant av selve kampen, sier Nilssen.

Politiet kan ikke gå inn på konkrete tiltak, men understreker at det vil være mye politifolk tilgjengelig på kampdagen.

– Erfaringsmessig samler supportere seg ofte på ulike utesteder i forkant av kamper. Skulle det oppstå hendelser ved disse stedene, vil politiet raskt respondere med mannskap i området. For øvrig har arrangøren hovedansvar for sikkerhetstiltak inne på stadion, mens politiet har ansvaret utenfor. I forbindelse med denne kampen vil politiet ha stort fokus både på arenaen og områdene utenfor.

– Ved denne type arrangementer vil politiet alltid ta høyde for uforutsette og uønskede hendelser, sier pressesjefen.

Politiet bekrefter videre at det fram mot kampen har vært god dialog med både arrangør og supporterklubber for å sikre at alle får en best mulig opplevelse lørdag ettermiddag. Det er Lyn som er hjemmelag og dermed arrangør av kampen.

Lyn: – Godt forberedt

Sikkerhetssjef i Lyn, Morten Evensen, forsikrer om at logistikken rundt matchen er nøye planlagt.

– Vi ønsker å lage en folkefest for Oslo by, og vi er veldig opptatt av å legge til rette for at alle publikummere skal føle seg trygge på kamp, uansett om du kommer med familie for første gang, eller er aktiv supporter i en av svingene, sier han til Nettavisen.

– Vi har ikke spart på noen ting når det gjelder sikkerheten. og vi kommer til å være veldig godt bemannet hva gjelder verter, frivillige, politi og vektere, forteller Evensen videre.

– Det er utsolgt og det blir mye folk, hva er Lyns oppfordring til de som skal på kampen?

– Dørene åpner én og en halv time før kampstart, og vi anbefaler alle å komme tidlig. Unngå å ta med store bager og lignende, da dette sinker køen ved innslipp. Det kommer til å være svært begrenset med parkeringsmuligheter, så bruk kollektiv transport.

SIKKERHETSSJEF: Morten Evensen uttaler seg på vegne av arrangøren, Lyn. Foto: Lyn 1896

Skulle det oppstå uønskede hendelser, føler Lyns sikkerhetssjef at det er tatt høyde for dette i planleggingen.

– Vi har god dialog med de ulike supportermiljøene og arbeider etter å legge til rette for trygge rammer. Dersom uønskede hendelser skulle oppstå, er vi godt forberedt, og har et veldig godt samarbeid med myndigheter og andre aktører, sier Evensen.

Du får alt fra Obos-ligaen og utvalgte kamper fra Eliteserien hos Nettavisen og Direktesport hver uke

Han skryter videre av innsatsen lagt ned sammen med motstander Vålerenga for å sikre gode rammer rundt derbyet.

– Vi har en veldig god dialog med Vålerenga, og føler virkelig de gjør alt for å legge til rette for en folkefest, sier han.

VIF: – Det skal aldri aksepteres

Sikkerhetssjef i Vålerenga, Ronnie Bergheim, forteller om jevnlig dialog med klubbens supportere inn mot kampen.

– Vi oppfordrer alle til å følge med på informasjon fra klubben og arrangør, og ellers at man følger anvisninger fra supporterkoordinator, vakter og politi. Med fullsatt Ullevaal vil det være mye folk, inkludert familier og barn, og vi forventer at alle oppfører seg slik at dette blir en real derbyfest for alle sammen, sier Bergheim til Nettavisen.

Han sier videre at signalene han har fått fra arrangør Lyn og politiet vitner om at det blir en trygg gjennomføring av kampen.

– Ja, vi har løpende dialog med både arrangør og politi i forhold til gjennomføring av kampen. Vår oppfatning er at det jobbes godt med å legge til rette for god stemning og en trygg og fin ramme rundt kampen, sier Vålerengas sikkerhetssjef.

Han er imidlertid tydelig på hva slags oppførsel som ikke vil bli akseptert fra klubbens supportere.

– Det enkle svaret er at stadion- og sanksjonsreglementet definerer klart hva som ikke er akseptabelt. Det er klart det skal være høy stemning og «kok» i et slikt oppgjør, men vi er veldig opptatt av at det aldri aksepteres at noen opptrer på en måte som forstyrrer kampavviklingen eller går utover andre på en negativ måte, understreker Bergheim.

– Pyro er farlig

Bluss, fyrverkeri og pyroteknikk er et stadig tilbakevendende tema i norsk fotball. Når Vålerenga tidligere har møtt rivalen Lillestrøm i Eliteserien, har det vært tilfeller av uønskede hendelser på tribunen knyttet til bruk av dette.

I 2019 måtte blant annet kampen mellom rivalene allerede stoppes etter rundt ett minutt og utsatt en drøy halvtime som en følge av fyrverkeri på tribunen og bluss som havnet på banen. Begge klubber ble straffet av Norges Fotballforbundet i kjølvannet.

ADVARER: Bruk av bluss, fyrverkeri og pyroteknikk kan skape problemer. Illustrasjonsfotoet er hentet fra et oppgjør mellom Vålerenga og Lillestrøm på Intility Arena i 2018. Foto: Terje Bendiksby

Bergheim i Vålerenga mener klubben har vært tydelige overfor sine supportere rundt slik aktivitet på tribunen.

– Ja, man kan til en viss grad forvente at supporterne vil bidra til stemningen på sine måter – men vi er opptatt av å være tydelige på at pyro er farlig når det ikke benyttes på riktig måte, med sikkerhetsavstander, slukkemidler etc., sier han.

Følg alle kampene til Lyn og Vålerenga denne sesongen hos Nettavisen og Direktesport

– Med et fullsatt stadion henviser vil til moderasjon og sunn fornuft. Så vil klubben, i tråd med sanksjonsreglementet sanksjonere brudd på bestemmelsene. Spesielt viktig er det å unngå raketter og knallskudd som har et betydelig faremoment med seg, og som medfører store bøter fra Norges Fotballforbund til klubben., påpeker sikkerhetssjefen videre.

Evensen i Lyn sier det fra arrangørens side vil bli tatt grep for å hindre at bruken av pyro kommer ut av kontroll.

– Først og fremst er vi veldig glade for at det legges til rette for ulike supporteraktiviteter. Det er med på å lage en ramme som gjør disse kampene helt unike.

– Likevel er vi veldig opptatt at det skal være innenfor trygge rammer. Vi forholder oss til de retningslinjer som er lagt, og kommer aktivt jobbe for at alt skjer etter kontrollerte former, sier sikkerhetssjefen i Lyn.

2024-04-18T18:00:08Z dg43tfdfdgfd