POLITIET Må ETTERFORSKE MER - JAKOB-HENLEGGELSE BLE OMGJORT

Politiet må etterforske mer - Jakob-henleggelse ble omgjort

SANDNES / OSLO (Nettavisen): I oktober skapte løperbrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen et medie-jordskjelv da de gikk ut i en kronikk i VG. Her beskyldte de pappa og mangeårig trener Gjert Ingebrigtsen for å ha brukt vold og trusler mot dem.

Politiet startet etterforskning og i slutten av april ble det kjent at det er tatt ut tiltale for vold og trusler mot ett av de sju barna han har. Politiet henla sakene mot de seks andre barna.

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart.

Les også: Straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen

Les også: Elden i rykende krangel i Ingebrigtsen-saken

– Har beviser mot Gjert Ingebrigtsen

Fire av barna klaget henleggelsen til statsadvokaten i Rogaland. Det var statsadvokat Birgitte Budal Løvlund som behandlet sakene og tirsdag kom avgjørelsen. For tre av barna opprettholdes henleggelsen, men for Jakob Ingebrigtsen er det besluttet at saken skal etterforskes videre.

– For ham blir det mer etterforskning og det vil bli gjort et nytt avhør av ham. Etter det er jeg overbevist om at det blir tatt ut tiltale for de forholdene også, sier Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.

Hun er bistandsadvokat for fem av de sju barna i saken og leverte tre av de fire klagene.

STJERNEADVOKAT: Mette Yvonne Larsen er fornøyd med at hvert fall ett av de henlagte forholdene er omgjort (arkivfoto). Foto: Berg-Rusten, Ole

Saken til Filip Ingebrigtsen, som også var blant brødrene som gikk offentlig ut mot pappa Gjert, ble også henlagt. For hans del ble saken opprinnelig henlagt på bevisets stilling, men dette er nå endret til at forholdene er foreldet.

– Statsadvokaten tviler ikke på det han har forklart i avhør, men det er foreldet. Det er ikke uvanlig i slike saker. I avgjørelsen til statsadvokaten kommer det fram at det ikke er noen tvil til å betvile det han har vært utsatt for og at dette er funnet bevist. Han flyttet hjemmefra i 2014 og forholdene er lenge siden, derfor er det likevel henlagt, sier Larsen til Nettavisen.

For de to siste av barna som valgte å klage henleggelsene til statsadvokaten, er disse avgjørelsene opprettholdt.

Selv om hun ikke er enig i henleggelsene sier hun at det ble som forventet.

Opprinnelig henla politiet sakene til fem av de totalt sju barna på bevisets stilling. Én av sakene ble henlagt på grunn av foreldelse. Nå er altså to av sakene henlagt på grunn av foreldelsesfristen.

OFRE: Løperbrødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen har alle status som ofre i familievoldssaken mot deres egen far. Bildet er fra en annen anledning i 2022. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Elden er rykende uenig

Stjerneadvokat John Christian Elden representerer Gjert Ingebrigtsen. Han reagerer på Larsens uttalelser.

– Statsadvokaten sier ikke at det kan bli tatt ut ny tiltale, men hun ber om at det utføres et nytt avhør av Jakob slik at han kan klargjøre noe av det han har forklart i avhør. Dette er for at statsadvokaten skal kunne avgjøre hans klage, skriver Elden til Nettavisen i en SMS og fortsetter:

– Det er ingen føring mot tiltale og vi regner med henleggelsen står seg. Men jeg registrerer at Larsen i dag sier seg enig med meg om at også hun regnet med at sakene for de andre barna ville bli henlagt.

TORDNET: Stjerneadvokaten John Christian Elden gikk hardt ut mot Ingebrigtsen-brødrenes PR-mann på grunn av kronikken de gikk ut med i fjor høst. Foto: Annika Byrde (NTB)

Statsadvokat Budal Løvlund holder kortene tett til brystet og vil ikke kommentere hvilke etterforskningsskritt hun mener politiet nå skal gjøre, men forklarer litt om hvorfor hun gjorde om politiets avgjørelse om å henlegge saken med Jakob.

– Grunnlaget for det er en henleggelse som opprinnelig ble gjort på bevisets stilling. Jeg har vurdert dette opp mot premissene som Riksadvokaten har satt i sine rundskriv og jeg mener det kan gjøres etterforskningsskritt som er egnet til å endre den påtalemessige avgjørelsen, sier Budal Løvlund til Nettavisen.

Hun vil heller ikke si noe om sin vurdering av Filips troverdighet som er omtalt i avgjørelsen om å opprettholde henleggelsen.

– Enorm belastning

I en pressemelding uttalte Elden følgende tirsdag formiddag:

– Gjert opplever seg dømt i folkedomstolen for disse forholdene, og det er derfor godt for ham at statsadvokaten har opprettholdt henleggelsene. At det bes om ytterligere etterforskning i en av sakene før også den eventuelt endelig henlegges fremstår ryddig av statsadvokaten, sier advokat Elden i en pressemelding.

– Når det gjelder det forholdet han er tiltalt for, knyttet til ett av sine barn, er det fortsatt vår vurdering at det ikke har funnet sted noe straffbart forhold. Gjert ser fram til få forholdet behandlet i domstolen, fortsetter Elden.

I pressemeldingen kommer også advokat Heidi Reisvang med uttalelser. Hun forsvarer Gjert Ingebrigtsen sammen med Elden:

– Denne saken har vært en enorm belastning for vår klient og hele hans familie. Vi håper dagens henleggelser vil bidra til ro rundt saken fram til rettssaken finner sted.

FORSVARER: Heidi Reisvang har vært forsvarer i andre høyprofilerte straffesaker. Foto: Eline Hauger (Nettavisen)

Elden tordnet: – Velregissert drittpakke

Advokat Kyrre Hesselmann representerer den siste som har klaget til Rogaland statsadvokatembeter. Han opplyser til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere saken.

I midten av juni gikk Elden hardt ut i Nettavisen mot løperbrødrenes private rådgiver, PR-mannen Espen Skoland, og kalte kronikken i VG for en drittpakke som var regissert av Skoland.

I samme artikkel ble det også kjent at Jakob, Filip og Henrik hadde hyret toppadvokaten Jon Wessel Aass om rådgiver før de publiserte kronikken der de gikk ut mot sin egen far.

2024-07-02T08:12:19Z dg43tfdfdgfd