MINNER OM RUSSLAND FøR ANSPENT OL-åPNING: – VI SKAL IKKE GLEMME DET

Minner om Russland før anspent OL-åpning: – Vi skal ikke glemme det

PARIS (Nettavisen): Det har vært kaotisk i Paris allerede før OL offisielt er i gang. Fredag er det duket for åpningsseremoni i den franske hovedstaden og sikkerheten rundt arrangementet er skyhøy. Rundt 65.000 politifolk er satt inn for å holde orden.

Allerede har det kommet bombetrusler i forbindelse med OL. Det skjedde før Israel skulle spille fotballkamp på Parc des Princes. Fredag morgen våknet Paris også opp til det som beskrives som «ondsinnede angrep» mot jernbanenettverket i byen.

Rundt 800.000 personer rammes av dette under den første OL-helgen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Program for OL i Paris 2024

Folketomt i sentrum

Samtidig meldes det om nærmest tomme gater og helt turistfritt i områdene der selve åpningsseremonien skal holdes fredag kveld. Paris sentrum er blitt forvandlet til en «politistat» under ukene som sommerlekene arrangeres i storbyen.

Terrorforsker Wassim Nasr, som nylig skrev en omfattende analyse av trusselbildet mot Paris-lekene sammen med den norske forskeren Petter Nesser, mener lokalbefolkningen også skremmes vekk av det som foregår rundt dem akkurat nå.

– Det er ikke på grunn av bekymringer om at det kan skje noe, for trusselsituasjonen er ganske konstant i Paris. I denne byen er det alltid høy risiko for angrep og trusler, forklarer forskeren og journalisten til Nettavisen.

STRENGT BEVOKTET: Politiet patruljerer området rundt Louvre-museet i Paris i forkant av fredagens åpningsseremoni. Foto: Abdul Saboor

– Jeg tror folk i Paris i større grad er irritert over alle sikkerhetstiltakene. Sikkerheten er veldig høy, du kan ikke gå i parken eller ned til elven og mange metrostasjoner er stengt allerede. De klager mer over all sikkerheten enn trusler om terror, sier Nasr.

Han bor selv i Paris og merker OL-tilstandene på kroppen.

Forsker peker på Russland

Den anerkjente franske kriminologi-eksperten Alain Bauer har tidligere vært sterkt kritisk til situasjonen. Han mener det er umulig for franske myndigheter å garantere sikkerheten og mener planene for åpningsseremonien er urealistiske og uansvarlige.

– Det er kriminelt galskap, har han tidligere uttalt til fransk TV5 og mener fortsatt risikoen for terror er høy.

– Risikoen har bare økt som en følge av krigen i Ukraina, situasjonen i Israel og Gaza, samt den politiske spenningen i Frankrike.

LES OGSÅ: Trusler ryster OL i Paris: – Kan slå til hvor som helst

Nasr, som altså har analysert trusselbildet mot OL i Paris nøye, ser på sin side ikke for seg storstilte terrorangrep under lekene, men tror at flere aktører er tjent med å skape kaos. Han nevner både jihadister knyttet til terrorgrupper i Midtøsten, aktører som kan komme til å agere som en følge av Israel og Palestina-konflikten på Gaza, og aktører knyttet til Iran som potensielle trusler.

ANERKJENT TERRORFORSKER: Wassim Nasr er både terrorforsker og journalist. Han følger trusselbildet rundt Paris-OL tett. Foto: The Soufan Center

Han understreker også at aktører med tilknytning til Russland kan lure i kulissene.

– Vi skal ikke glemme at det er andre aktører som kan ha interesser under lekene. Alt av kaos rundt lekene, er bra for Russland.

Han begrunner det med at kaos i Paris kan ta verdens oppmerksomhet vekk fra krigen i Ukraina. Selv om russerne trolig ikke vil være direkte involvert i noe, ifølge Nasr, skal det ikke utelukkes at Moskva opererer i det skjulte med støtte til aktører.

I forkant av OL, i juni i år, ble et terrorangrep avverget nær flyplassen Charles de Gaulle.

– Han som ble arrestert var fra Ukraina, fra Dombas, så han var prorussisk. Han lagde en jihadbombe og planen var at den skulle gå av i et kjøpesenter, men ved et uhell eksploderte den på hotellet. Så det ble avdekket litt tilfeldig, sier Nasr.

– Grunnen til at han planla dette, var trolig for å skape kaos, mener han videre.

Flere norske utøvere står over

I forkant av OL har de norske utøverne gått gjennom sikkerhetsrutiner for oppholdet. Blant utøverne som allerede er på plass i Paris er det norske håndballandslaget, som spilte sin første kamp torsdag kveld.

Flesteparten av de deltar ikke på åpningsseremonien.

– Det tar litt for mye tid. Nå handler det om å bruke disse dagene best mulig inn mot Danmark-kampen og få ro der man kan få ro. Det ser fantastisk ut å være med, men jeg tror det er bedre for beina å ligge på senga, sier Camilla Herrem til Nettavisen.

Utøverne har blitt godt informert om hva som venter under åpningsseremonien fredag.

– Vi fikk mye informasjon i forkant og vi har hatt briefing med PST. Vi vet mye om hva som foregår, men akkurat hva som foregår mens vi er her har vi ikke fått høre så mye om. Men vi har fått ekstremt mye informasjon i forkant, om sikkerheten og alt rundt, fortsetter Herrem.

STÅR OVER: Camilla Herrem er på plass i Paris, men drar ikke på åpningsseremonien. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)

Landslagskollega Stine Bredal Oftedal, som selv har bodd og spilt i Paris, forteller at utøverne har vært lite utenfor OL-landsbyen.

– Vi har vært mest i leir, så jeg har ikke fått oppleve det skikkelig selv, men når det er et sånt arrangement, så er det bare bra at sikkerheten blir satt på denne måten. Det er et spesielt arrangement og da er det greit at det er ekstra sikkerhet, sier hun til Nettavisen.

Mange norske utøvere, som skal delta senere i OL, som friidrettsutøverne, har ikke ankommet Paris enda og deltar derfor heller ikke på åpningsseremonien.

Bombehunder og skarpskyttere

Som nevnt innledningsvis gjør franske myndigheter sitt ytterste for å hindre at noe skal skje.

25.000 politifolk, 20.000 soldater og 20.000 vektere vokter OL-byen under lekene. Byen har blitt omtalt som «Fort Paris». På toppen av dette skal også rundt 8000 frivillige funksjonærer i aksjon for å sørge for at alt går som planlagt.

LES OGSÅ: Krasse påstander om Norge i OL: – Det er bare merkelig

I tillegg skal dykkere søke gjennom elven Seinen med ekkolodd for å avdekke bomber og infiltratører. Bombehunder skal undersøke et hundretall båter som skal frakte utøverne ned elven under selve åpningsseremonien.

PÅ ELVA: Det er ned elven Seinen at utøver skal fraktes under åpningsseremonien i OL. Elven er strengt bevoktet av bevæpnede soldater. Foto: Peter Byrne

Videre har alle bygninger med utsikt mot Seinen blitt anti-terrorsikret av franske styrker. Det kommer til å ligge skarpskyttere på takene og et nytt system som skal forhindre droneangrep er også tatt i bruk for å stoppe potensielle trusler.

I luftrommet over Paris er det flyforbud i et område på 150 kilometer fra én time før åpningsseremonien starter.

10.000 utøvere skal under selve seremonien fraktes i båter ned Seinen fra Austerlitz-broen øst i Paris til Eiffeltårnet. Det er ventet at rundt 300.000 mennesker kommer til å følge seremonien i gatene og områdene rundt elven.

2024-07-26T16:31:34Z dg43tfdfdgfd