KANSAI: FLYPLASSEN SOM SYNKER I HAVET

Da Japans Kansai internasjonale lufthavn (KIX) åpnet i 1994, ble den ansett som et ingeniørvidunder. Det er en av verdens flytende flyplasser og kostet rundt 20 milliarder dollar å bygge.

30 år senere er den fortsatt et viktig knutepunkt i Japan.

I 2022 kåret Statista KIX til den tredje travleste flyplassen i landet, etter Narita International Airport (NRT) og Tokyo Haneda Airport (HND).

Flyplassen fungerer som et knutepunkt for store flyselskaper inkludert All Nippon Airways, Japan Airlines, Nippon Cargo Airlines og til og med Japans lavprisflyselskap Peach.

Men nå slår eksperter alarm:

– KIX-flyplassen kan være fullstendig under vann innen 2056, skriver Aerotime.

Artikkelen fortsetter under bildet

Osakabukten, Kansai International Airport, Japan
Osakabukten. Langt der nede ligger den flytende flyplassen Kansai International Airport - den synker raskere enn ekspertene regnet med.

Bygget som erstatning

Kansai-flyplassen ble bygget for å lindre overbefolkning på den første flyplassen i Osaka: Itami Airport (ITM).

Kansais opprinnelige plassering var tenkt nær Japans Kobe-region, men byens tjenestemenn og lokalbefolkning protesterte mot planen.

I stedet besluttet myndighetene derfor å bygge den nye flyplassen med en unik beliggenhet – midt i havet, hvor operasjoner kan foregå 24 timer i døgnet uten å forstyrre lokalbefolkningen.

Les alt om fly i ABC Nyheter

For å bygge en flyplass midt i havet, tappet ingeniører millioner av liter vann ut av den 20 meter dype myke leiren som ligger under flyplassens nåværende plassering, før de bygde en vegg mot sjøen.

Det gjenvunnede landet lignet en våt svamp, men ble forvandlet til et tørt og tett fundament for å støtte vekten av flyplassbygningene.

Byggemannskaper la et halvannen meter tykt lag med sand på toppen av leirbunnen og installerte 2,2 millioner vertikale rør, hver nesten 16 tommer i diameter. Disse rørene ble deretter banket ned i leiren og fylt med sand og jord for å skape en mer stabil base.

Kansai International Airport - 2
Kansai International Airport, Osaka, Japan

Syv års byggetid

Byggingen av KIX flyplass startet i 1987 og tok syv år å fullføre.

Gjennom sine 30 år har den flytende flyplassen stått mot et stort jordskjelv i 1995. Det store Hanshin-skjelvet som nådde en styrke på 7,2 og krevde mer enn 6000 menneskeliv.

I 1998 overlevde flyplassen også tyfonen Stella som utløste over 70 jordskred.

Man visste at flyplassen ville synke på grunn av underlaget. Men den synker raskere enn antatt. I 1990 ble det beregnet at "svamp"-fundamentet ville føre til at flyplassen ville synke 5,7 meter.

Det er mye mer dramatisk:

I et Smithsonian Magazine-intervju i 2018 ble Yukako Handa, en representant for Kansai Airports ifølge Aero Time sitert for å si:

«Da Kansai-flyplassen ble bygget, ble mengden jord for å gjenvinne landet bestemt basert på nødvendig bakkenivå og innsynkningsestimat over 50 år etter byggingen.

I 2018 hadde flyplassen sunket 38 fot (11,5 meter) siden den ble bygget, 25 % mer enn hva eksperter forventet».

Men japanerne er positive og mener utsiktene fortsatt er positive. Flyplassen har fortsatt å utvide.

I desember 2023 ble et nytt internasjonalt avgangsområde åpnet. Fremtidige utvidelser skal være fullført innen 2025.

2024-05-03T19:22:54Z dg43tfdfdgfd