RASENDE BøNDER: VIL HA SP UT AV REGJERINGEN

Rasende bønder: Vil ha Sp ut av regjeringen

– Vi har blitt lovet at vi skal få det som andre folk får. Det Støre og Vedum har presentert for oss nå, viser at vi ikke skal få det. De har forsøkt å lure oss, sier Tor Jacob Solberg til Nettavisen.

Han er leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Det nærmer seg tida for jordbruksoppgjør – altså forhandlingene bønder har med staten om hvor mye penger de skal få for maten de produserer.

Regjeringen la fram en plan for økt selvforsyning i mars. Men bøndene var slett ikke fornøyde med denne planen.

I kveld samler de seg utenfor Stortinget for å demonstrere.

KAMPKLARE: Leder Tor Jacob Solberg og generalsekretær Anton Langeland (t.v) i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Inga Holst (Nettavisen)

Kritiserer borgerlig samarbeid

– De mener vi skal jobbe 145 timer mer enn alle andre i samfunnet for å få et årsverk. De blåser opp inntekten vår med 20 prosent. Det er penger vi aldri får, men det skal se ut om at vi får det. De forventer at vi skal stille opp med gratis egenkapital, sier Solberg.

I stedet for å finne flertall med SV, Rødt, KrF og MDG, har regjeringen gått til de borgerlige partiene for å få støtte for den nye planen.

Det får Solberg og Norsk Bonde- og Småbrukarlag til å se rødt.

– Støre har gått til valg på at det skal være mindre forskjeller og at vi skal ha tillit til systemene. De har ikke forstått oppgaven, mener Solberg.

APPELL: Artist Susanne Sundfør var blant de som holdt appell onsdag. Hun viste sin støtte til de norske bøndene. Foto: Pontus Egelandsdal (Nettavisen)

Les også: Krever mer toll på kjøtt og meieri: – En fallitterklæring

Oppfordrer til exit

Generalsekretær Anton Langeland i Norsk Bonde- og Småbrukarlag meldte seg nylig ut av Sp i protest.

– Det skyldtes mangel på ryggrad, sier han til Nettavisen.

Nå går han og Norsk Bonde- og Småbrukarlag enda lenger:

– Vi mener Sp må stå rakrygga og heller melde seg ut av regjering enn å akseptere at Ap overstyrer dem, hvis så er tilfelle.

– Dette er et så stort svik overfor velgerne, at hvis Sp må gå ut av regjeringen for å få en reell finansiering av jordbruket, så må de vurdere det i stedet for å selge sjelen sin, sier Langeland.

Les også: Regjeringen lager ris til egen bak

– Gikk til erkefienden

Norsk Bonde- og Småbrukarlag var med å starte bondeopprøret i 2021. Da fikk de 300 ordførere og 60.000 folk til å skrive under på at de krevde bedring av bøndenes situasjon.

Solberg mener Vedum har profittert på bondeopprøret.

– Dette har Sp brukt rått og kynisk i valgkampen. Så gikk de i stedet til erkefienden Høyre og Venstre.

Han understreker at de ikke vil bøye av i denne kampen.

– Vi kommer fader ikke til å gi oss. Vi vinner eller taper, det finnes ikke noe midt imellom nå. De skal ikke slippe unna denne gangen, lover lagets leder.

Forsvarer planen

– Lønnsomheten i jordbruket er for lav i dag. Vi må greie å øke inntektene i jordbruket om vi skal nå målet om økt norsk matproduksjon og ha et landbruk i hele landet, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til Nettavisen.

Målet er å legge til rette for at bøndene kan ha inntekt på linje med andre innen 2027, forteller han. Han mener planen vil bidra til å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper.

– Dette vil legge til rette for at vi i årene framover kan forhandle med Bonde- og småbrukerlaget og Bondelaget om gode jordbruksoppgjør i årene framover, sier Sp-statsråden.

POSITIV: Landbruks - og matminister Geir Pollestad (Sp) forsvarer regjeringens plan for økt selvforsyning. Foto: Emilie Holtet

Går med på EU-krav

Nettavisen skriver i dag at EU har vedtatt det omstridte bygningsenergidirektivet som kommer med klare krav til energieffektivisering i alle bygg. Direktivet skal på høring i Norge.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag sier at de gjerne gjennomfører kravene.

– Vi ønsker å utvikle oss og vil gjerne mer klimavennlig mat og bygg. Men gi oss de midlene vi trenger, så skal bøndene gjennomføre, sier Solberg.

Det er slike krav som ligger til grunn for bondeopprøret i Europa, mener han.

– Jordbrukssektoren får krav etter krav uten midler til å gjennomføre. Å be noen om noe de ikke evner å gjøre, så blir det bråk, og det er det de får nå.

Les også: EU har bestemt seg: Saftig regning til norske boligeiere

2024-04-17T16:22:44Z dg43tfdfdgfd