PROFESSOR: – DE FLESTE BøNDER KOMMER IKKE Så VERST UT

Professor: – De fleste bønder kommer ikke så verst ut

Saken oppdateres

I dag skal Stortinget behandle regjeringens forslag til jordbruksstrategi.

NHH-professor Ola Grytten advarer mot å velge en løsning som framstår som lukrativ i dag, men som kan være ødeleggende på sikt. Han mener også at de fleste bønder ikke tjener så verst.

Les også: Bonde refser sine egne: – Barnslig!

Forbanna bønder

Mange bønder er fly forbanna over at forslaget, og reagerer særlig kraftig på at beregningene legger til grunn at bønder skal jobbe 20 prosent mer enn andre når man skal sammenligne hva bønder og andre tjener gjennom et år.

Professor Ola Grytten har leder ekspertutvalget for inntektsmåling i jordbruket. Han minner om at det er enorme forskjeller på hva bøndene egentlig tjener.

– Det er 40.000 bønder i Norge. Når du svare på hvor mye bøndene tjener kommer du egentlig med 40.000 svar, sier Grytten til NRK.

Grytten-utvalget har sett på hvor mye en gjennomsnittsbonde tjener på et år. Om bonden driver med korn eller sau kan gi voldsomme utslag.

– Når det gjelder korn er inntekten 783.000 mens det for sau er 262.000. Her er det kjempestore forskjeller, sier Grytten.

Advarer

Det er utvilsomt mange bønder som jobber svært mye og som likevel sitter igjen med lav inntekt.

'– Men langt fra alle. Vi må huske på at de aller fleste bønder er deltidsbønder. Bare 18 prosent er heltidsbønder, sier Grytten til NRK.

Fruktbonde Jarl Olav Rugtveit gikk ut i Nettavisen torsdag morgen og kritiserte andre bønder for kjør-sakte-aksjoner på E6 og for ufin retorikk.

– Er man fulltidsbonde skal man ha en god inntekt å leve av, og det har kommet fram at fulltidsbonde har 700.000 og det må man si er en grei inntekt. Og så vil deltidsbønder dra snittet ned, sa Rugtveit til Nettavisen.

– Når man legger alt oppå hverandre så kommer de fleste bønder ikke verst ut, men de har ofte lav avkastning, sier han.

Grytten håper Stortinget kommer til en løsning som gjør at unge folk ønsker å velge bondeyrket. Men han har en klar advarsel:

– At de ikke kommer til en løsning som virker som på kort sikt virker lukrativt for jordbrukerne men på lang sikt kan ødelegge næringen.

2024-04-18T07:37:57Z dg43tfdfdgfd