NRK: POLITIET BESLAGLA ROMERSK GULLMYNT – TROND MOHN SIKTET

NRK: Politiet beslagla romersk gullmynt – Trond Mohn siktet

Næringslivslederen og milliardæren Trond Mohn (81) fra Bergen er siktet for grovt heleri og overtredelse av kulturminneloven etter at politiet beslagla en kostbar mynt fra romertiden. Milliardæren selv sier siktelsen er helt grunnløs, melder NRK.

Den aktuelle mynten lå ute på en auksjonsside med startbud på 300.000 kroner, men salget ble stanset av franske myndigheter. De menter mynten stammer fra et skipsvrak og at den tilhører den franske stat.

Frankrike kontaktet Økokrim

Frankrike tok kontakt med Økokrim i Norge og ba om hjelp til å hindre at mynten ble solgt. Etterforskningen skal ha avdekket at auksjonshuset solgte mynten på vegne av Trond Mohn.

– Siktelsen går ut på brudd på kulturminneloven eller heleri, så det å selge denne mynten mener vi er forbundet med straff, sier politiadvokat Andreas Meeg Bentzen til NRK.

– Den gullmynten var i sin tid beslaglagt av tyske myndigheter og ble frigitt på slutten av 90-tallet. Hvis franske myndigheter hadde kontaktet tyske myndigheter, så hadde de forstått at den mynten er fri, sier Mohn selv til NRK.

Mynten stammer fra da keiser Quintillus hersket over Romerriket.

Pengegaver til idrett og helse

Trond Mohn er en av Norges rikeste. På en liste som Kapital utarbeidet i fjor havnet bergenseren på 56. plass – med en formue på 6 milliarder kroner. Han er kjent for pengegaver til idrett og helsevesenet, blant annet sin støtte til Tromsø IL og Universitetssykehuset Nord-Norge, skriver Bergensavisen.

2024-07-05T14:54:50Z dg43tfdfdgfd