MANDAG SKJER DET: PRISRAS FOR FLYREISER I NORGE

Mandag skjer det: Prisras for flyreiser i Norge

Da kommer nemlig en ny ordning for flyruter på plass, de såkalte FOT-rutene. På 24 flyruter i Norge får maksprisen halvert.

– Det er godt nytt for lommeboka. Det har vært ganske kostbart å fly, særlig i Nord-Norge, og regjeringens målsetning var en reduksjon på opp til 50 prosent. Vi får se hvordan det slår ut, men at det blir lavere priser for å fly i Nord-Norge spesielt er bra og det er på tide, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Store kutt

I mange tilfeller halveres billettprisen.

Det vises for eksempel på ruten fra Bodø til Lofotens «hovedstad» Svolvær.

Langfredag koster en flybillett Bodø-Svolvær med avgang 31.. mars 1 129 kroner, mens den faller til 702 kroner dagen etter. Fremover ligger nesten alle billettprisene på ruten på mellom 600 og 700 kroner.

Man ser det også tydelig på ruten Oslo til Ørsta/Volda, hvor prisen påskeaften er nesten tre ganger høyere enn prisen andre påskedag.

Også Andenes-Tromsø er en av mange ruter som nå blir billigere. En flybillett 31. mars koster 1 049 kroner, mens dagen etter er prisen 726 kroner og 2. april er den nede i 599 kroner.

De store priskuttene har allerede gitt en enorm oppsving i etterspørsel etter flybilletter. Flyselskapet Widerøe, som har 21 av de 24 aktuelle rutene, meldte i mars om 40 prosent økning i bookinger fra 1. april.

– Vi opplever et sterkt marked på samtlige ruter, spesielt i store utfartsperioder som påskeferie, mai-dagene og sommerferien, uttalte uttalte administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen, tidligere denne måneden.

Disse rutene er inkludert i programmet:

Les også: Disse rutene er påvirket

Skattekroner

Tiltaket skjer etter at regjeringen øker utbetalingene til operatørene av FOT-rutene fra 940 millioner til 2,35 milliarder kroner i året. Det betyr at flyselskapene som flyr rutene både kan og skal kutte prisene betydelig, finansiert av skattekroner.

TAR REGNING: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på vei med Widerøe. Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald

– For alle som er avhengige av å fly på anbudsnettet er dette gode nyheter, og vi heier på alle tiltak som gjør det billigere å fly- både i Nord, på Vestlandet og Trøndelag, skriver Lina Lindegaard Carlsen, kommunikasjonsrådgiver i Widerøe AS.

Les også: Anne Berit og Arne har i nesten to år kjempet mot flygigantene: – Svært frustrerende

Carlsen er imidlertid klar på at de allerede ser utfordringer med at noen avganger nå er nesten for populære. Det gjelder særlig avgangene som går på attraktive tidspunkt i helger og rundt ferier, for eksempel utfartsdager som andre påskedag.

– Konsekvensen er at næringsliv og pasientreiser kan få utfordringer med å finne billetter på disse avgangene tett opp til avreise, sier hun.

– Det gjenstår å se hvordan det faktisk blir etter 1. april, men dersom det blir vanskelig å få folk som har behov frem, så tror vi at andre prismodeller vil fungere bedre for de som er helt avhengig av fly som kollektivtransport, legger hun til.

Les også: Nytt EU-direktiv: – Dette kommer til å smelle! 

Klimaperspektiv

Flyanalytiker Elnæs ser også denne utfordringen.

POSITIV: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten

– Med de nye prisene blir det så attraktivt å fly at det kan bli vanskelig for lokalbefolkningen å få plass og folk vil nok fly mer. Det kan hende man må planlegge mer med tanke på ferie og fritid, sier han.

Han venter at Widerøe nå vil fylle opp flyene i større grad. I februar i år var hvert tredje sete ledig i et Widerøe-fly, godt under snittet i bransjen.

– Hvis du tenker på et klimaperspektiv, så trenger ikke det være så ille. Disse flyene flyr uansett, så jo flere som flyr jo mindre blir utslippet per passasjer. Dessuten står kortdistanseflyoperatørene, som Widerøe, for en veldig liten del av de totale flyutslippene, sier han.

2024-03-29T20:29:47Z dg43tfdfdgfd