LOVET MINDRE PRISFORSKJELLER På STRøM – I KVELD ER DE EKSTREMT HøYE

Lovet mindre prisforskjeller på strøm – i kveld er de ekstremt høye

I forrige måned gikk Statnett ut og lovte at «alle virkemidler vi har tilgjengelig og som er hensiktsmessige» blir benyttet for å hindre de ekstremt store prisforskjellene på strøm innad i Sør-Norge.

Les også:

Les også: Statnett lover spesielle tiltak for å unngå fjorårets ekstrempriser

Det var ikke bare snakk om tiltak som skulle fungere fram i tid:

– Vi er nå ferd med å gjennomføre en rekke tiltak som på kort sikt vil bidra til å sikre mest mulig effektiv utnyttelse av det nettet vi har i dag, sa Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett.

Les også:

Les også: Utsetter kontroversiell endring i nettleien

Nesten dobbel pris

Men mandag er det igjen duket for ekstremt store prisforskjeller. Prisene innad i Sør-Norge skiller lag i middagstider, og aller størst blir prisforskjellen mellom 20 og 21: Da må Sør-Vestlandet betale 1,95 kroner per kWh – nær det dobbelte av Øst- og Vestlandet.

Prisforskjellene holder seg frem til tirsdag morgen, hvor de igjen blir forholdsvis like. Til gjengjeld får da hele Sør-Norge strømpriser på 1,68 øre. Prisene faller midt på dagen, med et nytt prishopp kommer igjen på kvelden.

Som vanlig tar strømstøtten det meste av toppen for boliger, mens bedrifter og hytteeiere må betale fullt ut.

Strømprisene i hele Europa mandag kveld. Prisene er oppgitt i børsens egen valuta: Euro per MWh - uten avgifter.

Årsaken til de høye prisene stammer nærmest som vanlig fra Tyskland. Lite vind og skyer skaper lav produksjon av fornybar strøm, og landet har netto import på alle sine utenlandskabler.

Ifølge bransjenettstedet Europower har prisforskjellene aldri kommet tidligere enn nå.

– Spørsmålet nå er om dette er et nytt type prisbilde, og hva det kan bety for hvordan produsentene må planlegge fremover, skriver de.

Til tross for at Nord-Norge for tiden har den laveste vannmagasinfyllingen noen gang, har de likevel priser som ligger betydelig lavere enn Sør-Norge.

De raske tiltakene er ikke nok

Peer Olav Østlien i Statnett vedgår at tiltakene de nå i første omgang gjør ikke vil være tilstrekkelig til å ta knekken på alle prisforskjellene:

Les også: Statnetts tiltak for likere strømpriser i Sør-Norge

– Enkelte timer mandag ser vi at det er vesentlig forskjell på prisene i Sør-Norge, der prisene i NO2 følger de høye europeiske prisene opp på kvelden. Statnett har gjort et grundig arbeid for å identifisere tiltak som kan gi høyere overføringskapasitet i nettet i Sør-Norge. Dette er tiltak som på kort sikt vil øke overføringskapasiteten i nettet i Sør-Norge og dermed bidra til likere gjennomsnittspriser framover, sammenlignet med hva de ellers ville vært, sier Østlie til Nettavisen.

Konserndirektør for systemdrift Peer Olav Østli. Foto: Terje Pedersen

Noe av årsaken til at prisforskjellene er større på sommeren enn på vinteren, er noe så banalt som at strømkablene utvider seg når de blir varme. Derfor må kapasiteten begrenses på sommeren for at de ikke skal bli for lange.

– Som systemansvarlig benytter vi alle virkemidler vi har tilgjengelig og som er hensiktsmessige for å sørge for så god overføringskapasitet i nettet som mulig. Samtidig er det slik at selv når tiltakene vi nå gjennomfører er på plass, vil det være begrensninger i nettet som medfører situasjoner med prisforskjeller mellom prisområdene i Sør-Norge. På sikt forventer vi at markedsutviklingen i Norge og Europa i kombinasjon med nettforsterkninger også vil bidra til likere priser, både internt i Norge og i Europa.

Les også:

Les også: Strømforbruket til himmels i vinter

2024-05-07T03:26:37Z dg43tfdfdgfd