LISTHAUG MåTTE SVARE FOR «GAMLE SYNDER»: – SNUDD 180 GRADER

Listhaug måtte svare for «gamle synder»: – Snudd 180 grader

Frp har under Sylvi Listhaug raljert mot at oljeplattformer drives med strøm fra land, såkalt elektrifisering av sokkelen.

Grepet er dyrt og tar strøm fra fastlandet, samtidig som det gir de klart største utslippskuttene på Norges klimaregnskap. Hvorvidt det gir betydelige utslippskutt globalt, og ikke bare på Norges klimaregnskap, er mer usikkert.

På Politisk kvarter hos NRK torsdag morgen, ble Frp-leder Listhaug spurt om hvilket regjeringsprosjekt partiet ønsker for 2025, og konfrontert med noe av partiets politikk i regjering tidligere.

Tord Lien og Kjell-Børge Freiberg, som begge var olje- og energiminister for Frp i Solberg-regjeringen ønsket elektrifisering av sokkelen, påpekte programleder Bjørn Myklebust. Listhaug skrøt selv av lave utslipp fra Johan Sverdrup-feltet i 2020, ble det påpekt.

– Kan ikke si nei hvis man vil fortsette i regjering

– Og dere har skrevet under på målet om 50 prosent utslippskutt på sokkelen innen 2050. Umulig uten elektrifisering. Så enten har Frp snudd 180 grader i synet på elektrifisering eller så er dette nok en illustrasjon på at dere ikke førte Frp-politikk i regjeringen dere satt i, sa Myklebust.

Listhaug svarte med å si at Frp og Høyre ble overkjørt i Stortinget i spørsmålet om hvorvidt gigafeltet Johan Sverdrup skulle drives med strøm fra land eller ikke.

– Og da kunne du sagt ja eller nei til det, sant?

– Man kan ikke si nei til et stortingsvedtak hvis man vil fortsette i regjering.

NORDSJØEN: Listhaug, da olje- og energiminister, under åpningen av Johan Sverdrup-feltet i januar 2020. Foto: Carina Johansen (NTB)

– Totalt meningsløs politikk

– Dere svelget en kamel?

– Vi valgte å fortsette i regjering fordi vi så at Norge trengte fremdeles Fremskrittspartiet til å styre oljepolitikken og sørge for flere konsesjonsrunder og tildelinger, slik at den næringen kunne utvikle seg, svarte Listhaug og la til:

– Selv om vi nå har et mål for utslippene i oljesektoren så er det fullt mulig å gjøre om på de målene hvis det fører til at vi må føre en totalt meningsløs politikk der vi sender gassen som kunne drevet disse plattformene til Europa for å bli brukt der, og tar kraft fra land, som gir dyrere strøm til forbrukere og bedrifter.

– Hvor mange milliarder kroner tror du Frp kastet bort på elektrifisering da dere satt i regjering?

– At det ble brukt penger på det er det jo ingen tvil om. At vi brukte penger på områder der vi egentlig ikke ønsket å bruke så mye penger? Ingen tvil om. Men det som er helt sikkert, er at vi sørget for at det ble bygget mer vei enn noen gang, skatter og avgifter gikk ned, og ikke opp som vi ser nå. Det er en total her, konkluderte Frp-lederen.

2024-04-18T06:53:07Z dg43tfdfdgfd