KøKAOS: – TROR PLANEN ER å HIVE ELBILENE UT PERMANENT

Køkaos: – Tror planen er å hive elbilene ut permanent

STORTINGET (Nettavisen): Fra og med denne uken er elbilene kastet ut av kollektivfeltene i Oslo og Akershus.

På dag tre møter vi en «sur bilist», som han selv kaller seg.

– Uken har vært litt uforutsigbar, det har vært mye kø. Det har det, sier samferdselspolitisk talsperson og drammenser Trond Helleland til Nettavisen – og forteller at valget falt på toget onsdag:

– Da jeg kom til stasjonen, var alle tog forsinket. Men jeg hadde litt flaks og rakk Vestfold-toget som var én time forsinket. Så de stakkarene hadde sittet en time ekstra på grunn av en sporfeil ved Drammen.

Slik tegner og forkarer Helleland det som skjer når elbilene kastes ut:

– Sju busser i løpet av én time

Helland beskriver hele situasjonen som «uholdbar».

– For det første stenges kollektivfeltet. Det er ikke bare ille for elbilistene, men også for alle andre fordi da er det 20 prosent flere biler som skal over i det andre kjørefeltet. Det blir kork og kaos.

Hydrogenbiler, som det er 141 av i Norge, får fortsatt grønt lys i kollektivfeltet, forteller han og refererer ivrig fra et møte i Asker Senior-Høyre, som krever ny E18.

Les også:

Les også: Suser forbi køen: – Jeg smiler og vinker til politiet, som smiler og vinker tilbake

FORBUD: Omskiltingen på riks- og europaveiene skjer 6. og 7. mai. På det kommunale veinettet starter arbeidet 6. mai og er ferdig innen 1. juni. Forbudet gjelder fra dagen skiltene er endret. Foto: Heiko Junge (NTB)

– Hive elbilene ut permanent

Les også:

Les også: Spår monsterkøer med Vegvesenets nye grep

Ruter bekrefter til NRK at de ikke setter inn flere busser i rushen.

– Ruter har begrensede muligheter til å øke antall avganger i rush utover dagens nivå, sier plandirektør i Ruter, Snorre Lægran, til NRK.

Lægran ber reisende om å reise tidlig eller sent i rushperioden, hvis mulig.

– Buskerud fylkeskommune har fått 250 millioner i kutt på nyåret som nytt fylke og har måttet kutte kraftig. Ruter i Akershus sier de ikke har fått én krone ekstra. Så dette henger ikke på greip. Så vet vi at togene, annenhver dag cirka, har signalfeil, sportrøbbel eller lignende, sier Helleland.

Helleland: – 90 minutter på 4,5 mil

Helleland synes situasjonen bare blir verre og verre.

Statens vegvesen forteller at elbilene kastes ut midlertidig til 2027. Helleland tror det kan bli permanent.

– Jeg tror dette en plan om å hive elbilene permanent ut av kollektivfeltet, sier Høyre-toppen og det midlertidige forbudet på tre år.

– I rike Norge i 2024; at det skal ta halvannen time å kjøre 4,5 mil , det er ikke holdbart, sier Helleland. Slik svarer Helleland på om et maktskifte kan bety reversering av elbil-forbudet:

Er ikke overrasket

Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen, er lite fornøyd.

– Det er ikke rart at det blir mer kø når man innskrenker kapasiteten på bilene som kjører der. Vi forstår at det må tas noen grep med tanke på ombyggingene i sentrum av Oslo, men vi synes de drar det for langt. Det er uklokt.

MISFORNØYD: Generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen. Foto: Jonathan Nackstrand

Hun påpeker at man fram til nå kunne kjøre elbilen i kollektivfeltet om man var minimum to personer i bilen.

– I stedet for å kaste elbilene ut, hva med å be om pluss to eller tre? Da gi man et insentiv til å kjøre sammen. Det utnytter kapasiteten på veiene bedre, så det kommer alle til gode, sier hun.

MDG: – Helt riktig

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har gitt støtte til vegvesenets planer.

– Det er satt av cirka 100 millioner kroner til ulike avbøtende tiltak. Det er også satt av cirka 35 millioner til å gjøre noe med gatestruktur og den type ting i Oslo sentrum. Det er det som ligger til grunn i prosjektet, sa han i Stortinget nylig.

Statsråden har troa på at trafikkutfordringene løser seg.

– Statens Vegvesen har gjort grundige vurderinger av hvordan man skal løse trafikale utfordringer som oppstår, med tett dialog med Oslo kommune. Det har vært litt ulike syn i de prosessene, men man ser for seg at man skal løse transportbehovet med kollektivtrafikk, har han tidligere sagt.

Vegtrafikksentralen opplevde at morgentrafikken meldte mandag om mer kø vestfa enn vanlig:

Gruppeleder MDG i Oslo, Sirin Stav synes det er helt riktig å kaste elbilene ut av kollektivfeltet:

– Vi står i en kritisk situasjon med kø, kork og kaos i Oslo når Ring 1 stenges og biltrafikken må reduseres med minst 30 prosent, sier hun til VG.

– Helt bort i natta

Helleland er ikke i tvil om at det er regjeringen som er ansvarlig for dette «uføret»:

– Det er ombyggingen av regjeringskvartalet som gjør at dette blir et problem. Det er nødvendig, men hovedproblemet ser vi på E18: Køen mellom Asker og Sandvika er det størstse problemet og da å droppe å bygge videre fra Ramstadsletta til Billingstad, er svært kortsiktig og dårlig politikk.

Helleland mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må erkjenne at landets mest trafikerte strekning må få en bedre løsning enn det som skisseres i NTP.

– Det er helt bort i natta!

Med stjerner i blikket skulle også Helleland gjerne hatt tog som i Japan:

– Det virker som de har bestemt seg for å kjøre en tøff linje nå slik at folk venner seg til det som skal skje 1. juli og a flere går over til tog. Problemet er at tog er for ustabilt. Hadde de gått som japanske lyntog på sekundet , hadde mange flere tatt toget. Det er også mangel på togmateriell, sier Helleland.

2024-05-08T19:47:30Z dg43tfdfdgfd