KRAFTIG HOPP I OMSETNINGEN TIL BUTIKKENE I MAI

Kraftig hopp i omsetningen til butikkene i mai

Det viser sesongjusterte tall fra SSB.

Det skjer etter en oppgang på 0,2 prosent fra mars til april, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Detaljhandelen har for det meste vært stabil det siste året og trenden har vært flat. Den betydelige økningen nå i mai bidrar til et solid oppsving, man må tilbake til koronapandemien for å se like store endringstall.

Sterkere enn ventet

Økningen var betydelig høyere enn hva flere hadde ventet på forhånd. DNB Markets skrev i sin morgenrapport fredag at de ventet at detaljomsetningen steg med 0,4 prosent fra april til mai.

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank Kyrre M. Knudsen forventet heller ikke en så stor økning.

– Dette er kjempesterke tall! Det første jeg tenkte var wow, har vi god råd igjen? Varehandel har vært mer eller mindre uendret i volum de siste par årene, om vi ser litt stort på det, men dette var virkelig på den positive siden, sier Knudsen.

Han påpeker samtidig at det fortsatt er nedgang i bilsalget. Det at man er forsiktige på de store tingene, gir mer rom for å øke konsumet på andre ting ifølge sjeføkonomen.

Les også:

Les også: Sterkere vekst enn ventet i Storbritannia

Økning for klesbutikker

– I mai økte det sesongjusterte omsetningsvolumet til de fleste detaljhandelsnæringene, men dagligvarebutikker og klesbutikker skilte seg klart ut. Disse to næringene sto for en klar majoritet av samlet vekst i detaljhandelen denne måneden, sier seniorrådgiver i SSB, Anders Falla Aas.

Les også:

Les også: Forbrukerrådet advarer mot valutafelle i sommerferien

For næringen «Butikkhandel med klær» viser justerte volumindekser, som justerer for prisendringer, en økning på 15,8 prosent. Tilsvarende volumøkning for dagligvarebutikker var i mai på 4,3 prosent, mens detaljhandel totalt hadde en økning i volum på 3,6 prosent fra mai i fjor.

SSB oppgir samtidig at de sesongjusterte tallene kan være noe mer usikre denne måneden grunnet fire røde dager i mai som alle falt på handledager. Sesongjusteringsrutinen tar hensyn til antall røde dager, men det er viktig å være klar over at modellen tar visse forutsetninger i forhold til hvordan røde dager i modellen håndteres.

2024-06-28T06:40:53Z dg43tfdfdgfd