KOMMUNEN GåR I MINUS: BRUKTE MILLIONBELøP På LEDERKURS

Kommunen går i minus: Brukte millionbeløp på lederkurs

– Vi fikk blant annet styrket lederkompetansen og utarbeidet nytt organisasjonskart, nytt verdigrunnlag for ansatte, samt nye verktøy for medarbeidersamtaler.

Slik forklarer ordfører Kennet Tømmermo Reitan i Røyrvik hvorfor den bitte lille kommunen har fått skyhøye regninger fra en konsulentgigant.

Kommunen sliter hardt med økonomien, men sendte likevel 15 ansatte på lederutviklingskurs med konsulentselskapet PwC. Kursene kostet totalt over 1,7 millioner kroner, viser fakturaer Nettavisen har fått innsyn i.

Kurs til 115.000 kroner per ansatt

Røyrvik er en fjellkommune i Indre Namdal nord i Trøndelag, med kun 423 innbyggere. Til tross for dette har kommunen et merforbruk på cirka ti millioner kroner. Landets nest yngste ordfører, Kennet Tømmermo Reitan (23) fra Samarbeidslista, ble valgt inn som ordfører i høst.

Økonomien er i krise, og nå havner Røyrvik etter alt å dømme på den fryktede Robek-lista.

– Vi kommer til å bli Robek-kommune etter at vi har vedtatt regnskapet i kommunestyret, bekrefter Kennet Tømmermo Reitan til Nettavisen.

Kurset kostet totalt 4.104 kroner per innbygger, eller 115.750 kroner per ansatt som tok kurset. Kommunen har ikke hatt kurset ut på anbud, slik reglene for offentlige anskaffelser krever.

Dyre vikarer kveler økonomien

Nettavisen har også tidligere omtalt de økonomiske problemene i Røyrvik kommune.

Kommunen bruker 111.671 kroner per innbygger på helse- og omsorgstjenester. Det er fire ganger så mye som kommunen som bruker minst, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Høye helseutgifter skyldes at kommunen har få innbyggere, store avstander og må bruke dyre vikarbyråer. Vikarbyråene tilbyr så gode vilkår at det blir vanskelig for kommunen å rekruttere folk på egen hånd, mener ordfører Reitan.

Signeringsbonus til sykepleiere som takker ja til jobb har bare ført til én ansettelse, fortalte 23-åringen til Nettavisen i mars.

Merforbruket på eldreomsorg er en av grunnene til at kommunen nå havner på Robek-lista, ifølge ordføreren. Ordføreren trekker også fram økte pensjonskostnader som en av årsakene.

LITEN KOMMUNE: I Røyrvik kommune i Trøndelag bor det kun 423 innbyggere. Til tross for dette har de et merforbruk på cirka ti millioner kroner. Foto: Bjørn Tore Ness

Millionbeløp på «lederutvikling»

Men samtidig som at økonomien har kommet i ubalanse, har kommunen altså brukt millionbeløp på å kurse sine ansatte i ledelse. Det viser fakturaer Nettavisen har fått tilgang på.

Røyrvik har betalt 1.736.250 kroner for at ansatte i kommunen skal lære mer om «lederutvikling og utvikling av organisasjonskultur». Konsulentselskapet PwC står bak prosjektet, som ble gjennomført i perioden 2022 til 2023.

I tillegg til selve kursene, har PwC tatt betalt for «design og gjennomføring». Hva dette medfører, er uklart.

Kursutgiftene per ansatt er høyere enn de skyhøye helseutgiftene per innbygger.

Kommunen fikk 777.840 kroner i tilskudd fra KS til å gjennomføre programmet. KS er kommunens egen interesse- og arbeidsgiverorganisasjon.

– Det er mulig å kutte

Mange kommuner har brukt mer penger enn de har og investert for mye, men når de skal kutte, går det først utover tjenestetilbudet, som skoler og sykehjem, poengterer Jørn Gisle Rattsø, professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, som uttaler seg på generelt grunnlag:

– Deres kursvirksomhet er vanligvis uberørt. Både lovpålagte og selvvalgte oppgaver kan gjøres med høye eller lave kostnader. Det er mulig å gjøre kostnadsreduksjoner overalt, men også å prioritere bort selvvalgte oppgaver og redusere administrasjon, sier Rattsø.

Ordfører Reitan forklarer at det var tidligere kommunedirektør Ellinor Marita Jåma som tok initiativ til programmet. Jåma er ikke lenger ansatt i Røyrvik kommune.

– Viktig med lederkompetanse

Totalt 15 personer i kommunen deltok i programmet, forteller Reitan.

– Kan du si noe om resultatene av prosjektet?

– Vi fikk blant annet styrket lederkompetansen og utarbeidet nytt organisasjonskart, nytt verdigrunnlag for ansatte, samt nye verktøy for medarbeidersamtaler.

Les også: Investerte milliarder – så ble banen skrinlagt: – Vi er rasende

– Det er kjent at Røyrvik går i minus, og at kommunen risikerer å havne på Robek-lista. Hvordan rettferdiggjør du å bruke et millionbeløp på lederutvikling når kommunens økonomi er i ubalanse?

– Røyrvik hadde merforbruk i 2023, disse utgiftene ligger i regnskapet for 2022. Kommunens økonomi var ikke i ubalanse da programmet ble gjennomført. Men på prinsipielt grunnlag er det viktig med god lederkompetanse i omstillingsprosesser som den vi er i gang med nå og generelt i utviklinga av en kommune.

Prosjektet skal ikke gjennomføres på nytt i 2024, opplyser Reitan.

Kommunen har trykket inn nødbremsen og innført innkjøps-, innleie- og ansettelsesstopp med umiddelbar virkning. De har i tillegg satt ned et utvalg som skal gjennomgå kommunens drift og komme med tiltak som skal få kommunens økonomi på rett kjøl.

Brøt anbudsreglene

Reglene for offentlige anskaffelser sier at alle kontrakter over 100.000 kroner skal ut på anbud. Det skjedde ikke i Røyrvik, som altså har brukt totalt 1,7 millioner kroner på lederkursene.

Den private aktøren Innovasjon Namdal (Inam) har oppdrag for andre kommuner, og arrangerer også lederkurs. De ble ikke kontaktet av Røyrvik i forbindelse med lederkursing.

– Vi er en lokal aktør som driver med bedrifts- og næringsutvikling. Så vi ønsker jo å bli kontaktet i slike sammenhenger, sier Knut Gartland, leder i Inam.

Inam ville vurdert å levere inn et tilbud dersom det hadde vært en relevant oppdragsforespørsel, forteller Gartland.

En annen aktiv kursaktør er Namdal studiesenter, som er eid av kommunene gjennom regionrådet og tilbyr kompetanseheving i regionen. Studiesenteret samarbeider blant annet med Nord universitet og Sintef.

2024-04-29T18:43:28Z dg43tfdfdgfd