ISRAEL ANGREP IRAN: SLIK REAGERTE OLJEPRISEN OG KRONEKURSEN

Israel angrep Iran: Slik reagerte oljeprisen og kronekursen

Nattens hevnangrep fra Israel mot Iran, ser ikke ut til å skape store utslag i de internasjonale valuta- og råvaremarkedene.

Dette selv om en stor konflikt kan få enorme konsekvenser.

Les også:

Les også: Israel har bombet mål i Syria, melder eksilgruppe

– Markedet tar Israels angrep på Iran i løpet av kvelden med relativ ro etter det ble klart at det var snakk om et mindre kraftfullt angrep enn man kunne frykte. Det er ikke meldt store skader og det er ingen skade på Irans nukleære kraftverk. Et angrep på Irans atomverk hadde blitt ansett som en ytterligere eskalering, og økt frykten i markedet for en fullskala krig mellom Iran og Israel, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets.

Les også:

Les også: Iransk kilde: Ingen umiddelbare planer om gjengjeldelse

Tror på deeskalering

Markedet tror situasjonen nå skal roe seg ned:

– Iransk media spiller angivelig ned betydningen av dette angrepet, noe som gir et håp om at situasjonen vil deeskalere og det har roet litt på nervene i markedet,

Etter et lite hopp i oljeprisen i natt, falt den raskt tilbake omtrent der den lå i går.

– Brent olje steg fra 87 til 90 dollar fatet da angrepet ble kjent, men er nå ned på 88 dollar. Kun små reaksjoner i kronekursen mot euro rundt 11,75 kroner, mens dollar er ned 5 øre 11,10 til rundt 11,05.

Andre ting enn krigsfrykt svekker kronen

– Markedene er ikke bare bekymret på vegne av spenningen i Midtøsten, men den siste tiden har kronen svekket seg mot både euro og dollar, også fordi troen på mange og raske rentekutt i utlandet er blitt svekket.

– Vi holder fortsatt en knapp på at situasjonen i Midtøsten vil deeskalere, men kronen vil likevel holde seg på den svake siden da rentekuttene i USD vil drøye i det korte bildet.

2024-04-19T08:08:38Z dg43tfdfdgfd