– HVORDAN I HULESTE KAN DE FORSVARE PRISENE?

– Hvordan i huleste kan de forsvare prisene?

Engasjementet rundt veterinærpriser er enormt. Det finnes flere norske Facebook-grupper som diskuterer veterinærpriser og de «galopperende prisene i deler av veterinærbransjen». Den største har 19.200 medlemmer.

Nettavisen har sammenlignet prisene på fire veterinærkjeder i Oslo-området. Flere av de opererer i hele landet. På behandlingen tannrens for hund er det nesten dobbelt så dyrt hos den dyreste klinikken.

Alle prisene er funnet på kjedens nettsider, med lokasjon i Oslo. Se resten av prissammenligningen på de vanligste behandlingene nederst i saken.

Har du tips i denne saken? Kontakt Nettavisens journalist på e-post her.

Les også: Valpenettverket i Arendal

Flere årsaker til prisforskjell

Hilde Røssland, leder for Smådyrpraktiserende veterinærers forening, sier til Nettavisen at veterinærtjenester krever spesialisert utstyr, medisiner og kvalifisert personell.

– Det er noe veterinæren må ta betalt for. Helsetjenester på humansiden er støttet av staten, det er det ikke for dyr.

– Hvorfor er det så stor forskjell i priser på behandlinger hos de ulike veterinærklinikkene?

– Prisvariasjoner skyldes forskjeller i hva som inngår i behandlingen, typen utstyr og instrumenter som brukes, etter- og videreutdannelse av veterinærer, om klinikken tilbyr døgnvakt, og beliggenheten og størrelsen på lokalene.

Hilde Røssland er leder for Smådyrpraktiserende veterinærers forening. Foto: Frauke Becher, Veterinærforeningen

Et stort dyresykehus som tilbyr døgnkontinuerlig veterinærvakt må ha dyrehelsepersonell tilgjengelig 24 timer i døgnet og det koster.

Hun sier en liten klinikk kanskje bare vil ha én ansatt og mindre omfattende utstyr og lokaler enn et dyresykehus vil ha.

– Dermed blir totalkostnadene for veterinæren i en liten klinikk lavere og prisen for behandlingen kan være lavere.

Les også: Grønt oppspinn om kylling

– Må omplassere eller velge Sverige

I et av innleggene på Facebook-gruppen Veterinæropprøret, skriver et medlem at hun har bodd i Spania de siste fem årene.

Hun skriver at hun nå står overfor to valg, å omplassere sine to hunder, eller å flytte til Sverige i stedet for Norge. Det på grunn av veterinærprisene.

«Vi har rett og slett ikke råd.»

«Hvordan i huleste kan norske veterinærer forsvare prisene de opererer med?»

«Det verste er at de utnytter folks kjærlighet til dyra sine. KUN for egen profitt. For en skam!!!!!! Nå må noen snart våkne å sette foten ned.»

I en kommentar skriver et annet medlem «Norge er i ferd med å prise seg ut. Dette gjelder varer og tjenester. Fortsetter det slik har snart ingen råd til å ha noen kjæledyr, og ingen har snart råd til å bo i dette landet.»

Les også: Alf mener noen tok livet av hunden hans: – Det er det jævligste jeg har vært med på

– Ser utfordringene

Røssland sier at dyreeiere fritt kan velge hvilken klinikk de vil gå til.

– Velger du å gå til et dyresykehus med spesialisert utstyr og dyrehelsepersonell, vil behandlingen ha høyere kostnad enn om du går til en mindre klinikk.

Hun sier at dersom det er en standardbehandling er det fullt mulig å undersøke til hvilken pris en annen klinikk som tilbyr samme tjeneste.

– Men som i alle andre profesjoner er det ofte sammenheng mellom pris og kvalitet.

Lederen sier at de ser utfordringene for noen dyreeiere er at det koster å gå til veterinæren.

– Men som dyreeier har man et lovpålagt ansvar å sørge for nødvendig veterinærbehandling hvis dyret blir sykt eller skadet. Det er eiers ansvar at dyret ikke lider.

Hun legger til at dyrevelferden kan påvirkes hvis høye priser fører til at dyreeier velger å ikke behandle dyret eller velger å ikke gå til veterinæren.

– Et alternativt valg er avliving. Det er ikke dårlig omsorg å velge dette. Det er ikke alltid behandling er den beste løsningen.

Les også: Hund fikk i seg hasj i skogen: – Vi mistet nesten Kompis (8) i dag

– Høy pris ikke lik høy kvalitet

Petrus Veterinærer er en av veterinærkjedene som kommer best ut i testen rent prismessig. Driftsleder Caroline Husby bedyrer at lav pris ikke betyr dårligere kvalitet.

– Godt utstyr og dyktige veterinærer med erfaring koster, men høyere pris er ikke alltid lik høyere kvalitet. De mest etterspurte behandlingene er ikke veldig komplekse, men prisene varierer likevel ekstremt, skriver hun i en e-post til Nettavisen.

– Det blir derfor for enkelt å si at høyest i pris er best i kvalitet. På de mer komplekse behandlingene ligger Petrus nærmere konkurrentene våre i pris, legger hun til.

LEDER: Caroline Husby er driftsleder i Petrus Veterinærer. Foto: Privat

De vanligste undersøkelsene

Nettavisen har innhentet priser og sammenfattet en oversikt over prisforskjellene på de mest vanlige veterinærbehandlingene under:

2024-05-03T17:43:50Z dg43tfdfdgfd