HER VIL DE ETABLERE TO NYE VINDKRAFTVERK

Her vil de etablere to nye vindkraftverk

(iFinnmark): Selskapet H2Carrier, basert i Fornebu, annonserer planer om å etablere to vindkraftverk i Finnmark. Selskapet skriver i en pressemelding at de leverte melding til NVE med utviklingsplanene innen fristen den 22. april.

De ønsker å få på plass vindkraftverket Oksefjorden på Skjøtningberg på Nordkinnhalvøya og Rubbedalshøgda vindkraftverk med lokasjon i Varanger, på arealer som ligger i Båtsfjord og Berlevåg kommuner.

Les også: EU har bestemt seg: Saftig regning til norske boligeiere

– Planene er utformet gjennom konstruktiv dialog og i et samarbeid med vertskommunene og formelle planinitiativ er allerede innsendt for behandling i kommunenes tekniske utvalg og kommunestyrer, skriver selskapet i pressemeldingen.

Prosjektene har en planlagt installert effekt på 1,55 GW med en estimert årsproduksjon på 6,4 Twh, samt et samlet produksjonsvolum av hydrogen og ammoniak som er henholdsvis på 109.000 og 610.000 tonn per år.

Les også: Må tåle enormt prisfall: – Boligene blir rett og slett uselgelige

– Samlet vil de to prosjektene kunne bidra med om lag 3,9 prosent av Norges mål om kutt i utslipp av Co2 frem til 2030, heter det videre.

Foredling i vertskommunene

Det legges altså også opp for to vindkraftverk i kombinasjon med flytende produksjonsenheter for hydrogen og ammoniakk. H2Carrier skriver at planen er å bruke ny fornybar kraft i sitt flytende anlegg som forankres langs land.

Les også: Utskjelt nabo gir bolig-sjokktap

– Dermed unngås store irreversible naturinngrep som tradisjonelt er forbundet med bygging av industrielle anlegg for hydrogen- og amoniakkproduksjon.

Det legges også til rette for at vindkraften foredles i vertskommunene Gamvik, Lebesby, Båtsfjord og Berlevåg, noe som selskapet tror vil bidra til lokal og regional verdiskapning i form av langsiktige arbeidsplasser og styrking av kommune- og fylkesøkonomien.

– Vi er glade for å kunne presentere planer for to store grønne energiprosjekter i Finnmark bygget på teknologier og prosesser der Norge har fortrinn fra sin erfaring som offshore olje- og gassnasjon. Det er også viktig for oss at vi gjennom gode konstruktive dialoger med vertskommunene har utformet og forankret premissene for prosjektene på en slik måte at vertskommunene støtter opp om planene, sier administrerende direktør Mårten Lunde i H2Carrier.

Les også: Priskrig på Grandiosa: Ikke sett før

Han legger til at begrensninger i nettkapasiteten er en flaskehals for utbygging av fornybar kraft i Finnmark, men at selskapet legger opp for å etablere industrien nær vindkraftverket, for å unngå denne flaskehalsen.

– Da kan vi realisere grønne energiprosjekter uten å være avhengig av videre utbygging av sentralnettet, sier direktøren.

Før en konsesjon for utbygging eventuelt blir tildelt, skal NVE fastsette et utredningsprogram og en høringsprosess som inkluderer konsekvensanalyser og konsultasjoner.

2024-04-24T19:53:25Z dg43tfdfdgfd