ESPEN BARTH EIDE SLAPP ACER-BOMBE: Nå SVARER VEDUM KONTANT

Espen Barth Eide slapp Acer-bombe: Nå svarer Vedum kontant

LØRENSKOG (Nettavisen): – Vi kommer ikke til å gi mer makt til Acer og EUs overvåkningsorgan.

Det sier en kontant Trygve Slagsvold Vedum til Nettavisen under Senterpartiets landsstyremøte på Lørenskog like utenfor Oslo denne uka.

Han går dermed mot utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en sak som kan føre til krise mellom hans eget parti og regjeringspartner Arbeiderpartiet.

På kollisjonskurs

Fredag var Eide ute i Nationen og bekreftet at regjeringen skal innføre EUs fjerde energimarkedspakke.

Pakken som også kalles «Ren energipakke», er en oppfølging av tredje energimarkedspakke, som førte til den betente Acer-debatten i 2018.

Les også: Dette EUs fjerde energipakke

Den vil blant annet pålegge Norge å opprette et hurtigspor for utbygging av vindkraft på land, skriver Nationen. Det er omtrent det motsatte av det Norge har i dag, som er en kommunal vetorett gjennom plan- og bygningsloven.

Innføring av pakken i Norge vil «fullføre norsk integrasjon i EUs kraftmarked», har Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, tidligere sagt til VG.

EUs energikommissær Kadri Simons har refset Norge for å bruke så lang tid på å innføre direktivet, som ble vedtatt i EU i 2018. I et brev i mars ga hun Norge frist til 13. august med å ta direktivet inn i EØS-avtalen.

Simons har truet Norge med «konsekvenser» dersom pakken ikke innføres. Nå får hun viljen sin, skal man tro utenriksministeren:

– Det har blitt liggende for lenge, men nå tar Aasland tak i det, sa Barth Eide til Nationen fredag og viste til energiminister Terje Aasland (Ap).

– Vi skal være en ordentlig partner for EU. Det er riktig at Norge har utsatt dette lenge, så vi vil jo jobbe for det. Det er energiministeren som har hovedansvar for dette. Men ja, det er intensjonen, la Eide til.

HELT UENIGE: Det er på høy tid å innføre et etterslep av EU-lover, sier Espen Barth Eide, mens Senterpartiet murrer. Foto: Rodrigo Freitas (NTB)

Sier klart nei

Senterpartiet har tidligere satt seg fullstendig på bakbena i saken, og det er spekulert i om saken kan føre til en regjeringskrise - altså at Senterpartiet stiller ultimatum og truer med å forlate regjeringen.

– Jeg er imot å innføre EUs fjerde energimarkedspakke og gi mer makt til Acer, sier Vedum når Nettavisen spør hva han mener om Eides utspill.

KLAR TALE: Det er vanskelig å finne et kompromiss mellom uttalelsene til Vedum og Eide. Foto: Javad Parsa (NTB)

– Men Eide sier jo vi skal gjøre det?

– Jeg har ikke lest saken, men Senterpartiet er hvert fall imot å gi mer makt til Acer og EUs overvåkningsorgan, svarer Vedum.

– Det er uaktuelt, har Marit Arnstad sagt?

– Vi kommer ikke til å gi mer makt til Acer og EUs overvåkningsorgan. Vi mener det er klokt at man har mest mulig nasjonal kontroll. Det å gi mer makt til Acer er ikke Senterpartiets politikk.

Les også:

Les også: Nekter for at han er en etterdilter: – Nei, nei!

– Hva skjer da hvis Barth Eide og Ap vil gjøre det nå snart, mens dere ikke vil?

– Det får vi diskutere med dem, men vi ønsker det ikke.

– Blir det regjeringskrise da?

– Nei, vi skal finne en løsning, men vi skal ikke innføre ... hele vårt mål er at vi ikke skal innføre ... gi mer makt til EU. Det er det det handler om, ikke regjeringa. Det handler om synet, og Senterpartiet kommer alltid til å stå opp for Norge, sier Vedum, som avbryter seg selv flere ganger under svaret.

KOLLEGAER I REGJERING: Så god stemning som dette kan man se langt etter i denne saken. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB)

– Kan dere sitte i en regjering som innfører det?

– Nå skal vi først og fremst løse det, så får vi diskutere det den dagen saken kommer til regjering, svarer Vedum.

– Det høres ut som du har en krangel foran deg?

– Alle vet hva Senterpartiet mener, og dette mener jeg.

Avviser mulig kompromiss

Regjeringen har diskutert om det er mulig å unnslippe uenigheten ved å hoppe over fjerde energimarkedspakke og gå rett til innføring av direktivene i EUs neste plan, «Fit for 55».

Til fagbladet Energi og klima, bekrefter Barth Eide at dette har vært tema, men at det ikke blir noe av.

– Det er riktig at det har vært en slik diskusjon, men jeg ser ikke poenget med det, sier utenriksministeren.

Han sier til fagbladet at det er viktig å redusere etterslepet av EU-lover som ennå ikke er innlemmet i EØS-avtalen. Det er mer enn 470 av disse på venteliste, skriver Energi og klima.

Aasland kryptisk

Nettavisen har spurt energiminister Terje Aasland om han stiller seg bak uttalelsene fra Eide. Saken ligger på Aaslands bord.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) svarer på vegne av Aasland.

– Jeg er innstilt på at vi skal jobbe videre med å redusere etterslepet i rettsaktene om energi, sammen med våre Efta-partnere og i dialog med EU-siden. Det er imidlertid viktig at vi gjør grundige vurderinger av innholdet i regelverk. Vi arbeider for å ivareta norske interesser. Det er viktig at særegenhetene i det norske energisystemet blir tatt hensyn til på en god måte. Vi har god dialog med EU om dette.

Nettavisen har spurt Aasland når direktivet skal innføres, og om Norge skal etterleve EUs frist 13. august, men dette er ikke besvart.

2024-04-16T20:36:36Z dg43tfdfdgfd