DERFOR VIL IKKE RU-LEDEREN TA AVSTAND FRA HAMAS

Derfor vil ikke RU-lederen ta avstand fra Hamas

Det kokte i studio da ungdomspolitikere fra Rød Ungdom møttes til dyst hos Politisk kvarter tirsdag morgen.

Avtroppende og påtroppende ledere, Liv Mülller Smith-Sivertsen og Amrit Kaur, møttes for å fortelle om påstått kuppmakeri, suspensjoner, leninisme og manglende meningsmangfold i ungdomspartiet.

Ifølge NRK skal en gruppe kalt Kommunistisk Enhet ha forsøkt å ta makten i Rød ungdom.

Men Kaurs syn på Hamas har også vakt oppsikt. Klassekampen skrev tirsdag at Kaur ikke vil ta avstand til Hamas.

– En avsporing

På Dagsnytt 18 tirsdag sa Kaur at det er en avsporing å diskutere hva som er og ikke er en terrororganisasjon, og at palestinerne legitimt kan ta i bruk ethvert middel mot Israel.

– FN har vedtatt at koloniserte mennesker har en rett til å bekjempe kolonimakten med ethvert virkemiddel. Og så mener ikke jeg det er opp til oss å definere hvordan de skal gjøre det, sa Kaur.

Overfor Nettavisen presiserer hun:

– Jeg har ikke på noen måte uttrykt støtte til Hamas, sier Kaur til Nettavisen.

Men hun mener Hamas-diskusjonen er uproduktiv.

– Å bruke tid på å fordømme en organisasjon som ikke representerer den palestinske befolkningen når det pågår folkemord og brudd på menneskerettighetene, er ikke produktivt. Det bidrar til stigmatisering og fremmedgjøring av den palestinske befolkningen. De blir framstilt som barbariske og usiviliserte. Det bidrar til islamofobi, og det så vi da det kom trusler mot mange moskeer under id-feiringen.

– Hamas er en terrororganisasjon?

– Verken FN eller Norge angir Hamas som en terrororganisasjon.

Som Monty Python

I den liberale tenketanken Civita vekker konfliktene minner om AKP-ml på 1970-tallet.

– Det minner om en Monty Python-sketsj, sier historiker Bård Larsen, i Civita, til Nettavisen.

Han mener da spesifikt humorgruppas scene «The Peoples front of Judea» fra filmen Life of Brian, der diskusjonen hagler om mulige fraksjoner og fraksjonister.

STORFILM: Michael Palin i filmen " Life of Brian av Monty Pyton fra 1980. Foto: NTB

Larsen sier at det kan se ut som at Rød Ungdom med lederskiftet har gått enda lengre mot venstre.

– Det kan skyldes at ytre venstre-fraksjoner er dyktige intrigemakere. Vi kjenner dette fra 1970- og 80-tallet. Det er ikke første gang vi ser slike utmarsjer på venstresiden. De kuppet også solidaritetsorganisasjoner på 1970-tallet. Målet er å ta kontroll over organisasjonene. Det henger sammen med at de er autoritære. Det er logisk at de gjør det, det er den eneste måten de kan få kontroll på. De er i mindretall.

Det henger sammen med at de som er radikale, er mest engasjerte, sier Larsen.

– Jo mer radikal du er, dess større tro har du på at det bare finnes én sannhet, og den må drives fram med alle virkemidler. Det radikale «mindset» har mindre rom for kompromiss.

Larsen sier at han ikke tror noe særlig på Kaurs påstand om at styret består av en erklært sosialdemokrat og en som elsker Lenin, og at dette skal åpne for meningsmangfold.

– Det er litt absurd.

– Valgt med flertall

Kaur tilbakeviser Larsens påstand om at hun ikke ønsker meningsmangfold.

– Han kjenner verken meg eller nestlederen. Jeg har aldri uttrykt noe annet enn at jeg ønsker en mer åpen organisasjon som i større grad diskuterer politisk uenighet. Jeg har vært leder i tre dager, jeg har ikke fått muligheten til å vise hva slags parti eller samfunn jeg ønsker enda. Jeg synes dermed at påstandene fra Larsen er grunnløse, og jeg håper han kan smøre seg med litt tålmodighet før han fortsetter å definere hva slags leder jeg er eller ønsker å være.

Hun avviser at hun er i mindretall.

– Jeg vant valget på landsmøtet med to tredelers flertall. Det er absurde anklager fra noen som ikke kjenner organisasjonen. Vi har bred støtte i organisasjonen, og jeg vet ikke hvor anklagene om at jeg driver med fraksjonisme kommer fra. Det har aldri blitt lagt ut bevis for dette. Vi har enstemmig vedtatt at medlemskap i Kommunistisk enhet og Rød Ungdom er uforenlig.

Imperialistiske Israel

Tirsdag kveld stilte Kaur i Dagsnytt 18 for å snakke om blant annet hjertesaken Palestina. Larsen sier at konflikten en viktig symbolsak for fløyen.

Han peker på at Rødt ikke har villet støtte Ukraina, og ikke minst at den tidligere nestlederen Marielle Leraand gikk ut og stiftet partiet Fred og rettferdighet, som en direkte konsekvens av at Rødt etter hvert snudde og likevel ville gi våpenstøtte til det russiskokkuperte landet.

– Det er nok et eksempel på utmarsj. Rød Ungdom er radikalt, men for enkelte ikke nok, og her har vi noen som altså mener at Rødt har blitt for høyreorienterte. Det er på det nivået det ligger.

Det skyldes at de bygger seg opp en historie om at Israel er en «hvit nasjon», sier Larsen.

– I ideen om kolonialisme er Israel en forlengelse av Vesten. Jøder som minoritet, blir betraktet som vestlige, og ikke en veldig undertrykt minoritet. Palestinerne symboliserer ofre for vestlig imperialisme. Det har festet seg som en symbolsak i utenrikspolitikken, og den har egentlig ikke så mye med praktisk politikk å gjøre.

Denne tilnærmingen har røtter tilbake i AKP-ml-tiden, mener Larsen:

– Palestina-saken har vært en drivende utenrikspolitisk sak hos AKP-ml siden 1970-tallet. Det var de som startet med den steinharde Palestina-aktivismen her til lands. Og det har fortsatt. Det er påfallende at Rødt og omland ikke har villet støtte Ukraina, mens det er en no-brainer å støtte Palestina uten å ta et skikkelig oppgjør med Hamas.

IMPERIALISTISK: Rød ungdoms nyvalgte leder, Anrit Kaur, sier at Israel er en antidemokratisk, imperialistisk stat og at det er uproduktivt å diskutere Hamas. Foto: Tore Sandberg (Drammens Tidende)

Bruker norske våpen mot palestinerne

Kaur forklarer at jo, det stemmer at hun mener Israel er en vestlig imperialistisk stat, og Palestina har vært en viktig sak for både sosialdemokratiske og sosialistiske partier så lenge okkupasjonen har pågått.

– Jeg mener at Israel er en imperialistisk stat. De har aktivt slått ned på ortodokse jøder som utøver sin religion, det er ikke en demokratisk stat med ytringsfrihet. Det blir antisemittisk å si staten representerer jødedommen. Den er imperialistisk i og med at de får penger og våpen fra USA. Det blir brukt norske våpen mot palestinere, det er 30.000 mennesker som har dødd så langt. Jeg skjønner ikke hvordan man kan kalle det noe annet enn vestlig imperialisme.

Norge eksporterer ikke forsvarsmateriell til Israel, sier utenriksminister Espen Barth Eides i et svar til Stortinget senhøsten 2023.

Les også: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes vurderer å gi seg på Stortinget

– Ikke gjengs for venstresiden

Larsen tror likevel ikke dette gjelder for hele venstresiden i politikken. Og Rødt har gradvis blitt mindre kommunister og mer venstreradikale, sier han, og peker på de kontinuerlige endringene i partiprogrammet til moderpartiet Rødt.

– De har fortsatt et venstreautoritært program, men det files ned ved hvert landsmøte.

Rødt er et samlested for alt som finnes langt til venstre i norsk politikk, sier Larsen.

– I SV har du sosialdemokrater og moderate venstreradikale, mens alle de andre venstreradikale er i Rødt. Den «høyredreiningen» som har vært i Rødt, er ikke alle med på.

– Samtidig må vi huske at Kaur og fløyen hennes er helt eksepsjonelt radikale. Deres verdensbilde er tross alt fremmed for de fleste på venstresiden, sier Larsen.

2024-04-17T19:37:48Z dg43tfdfdgfd