SATT FLERE MåNEDER I FANGENSKAP HOS WAGNER-GRUPPEN: – DET ER UHYGGELIG

SVT har møtt en av de ukrainske soldatene som satt tre måneder i Wagner-gruppens varetekt.

Bohdan Zikratyj forsto først ikke hvor han befant seg da han kom til bevissthet. To døgn tidligere hadde han pådratt seg skuddskader i begge beina etter skuddveksling med fienden.

Les alt om Ukraina-krigen her

«Vet du hvor du har havnet?»

Da han oppdaget mennene som sto over ham, sa de:

svt3
Under fangeoppholdet måtte Bohdan gjennom flere operasjoner. Det resulterte i flere infeksjoner og ødelagte arterier. Operasjonene skal ha skjedd uten desinfeksjonsmiddel og bedøvelse. (Skjermdump fra SVT)

– «Vet du hvor du har havnet? Du er hos den private Wagner-hæren», ble han fortalt.

Det ble starten på et tre måneder langt mareritt med trusler, ydmykelser og mishandling.

Operert uten bedøvelse

Sammen med 32 andre fanger tilbragte han dag og natt i en kjeller. Her fikk de minimalt med mat. Bohdan gikk ned 28 kilo i løpet av kort tid.

Under fangeoppholdet måtte han gjennom flere operasjoner. Det resulterte i flere infeksjoner og ødelagte arterier. Operasjonene skal ha skjedd uten desinfeksjonsmiddel og bedøvelse.

– Jeg trodde jeg skulle bli gal av smertene, forteller soldaten.

I tillegg ble han påført en tatovering mot sin vilje. Han ble fortalt at de ville behandlet ham bedre på grunn av det, at de ville slå ham mindre.

– Det var et sjokk

Mot slutten av fangenskapet ble de kjørt bort sammen med de andre fangene. Ingen visste hvor de skulle, men alle fryktet det verste – henrettelse.

(Artikkelen fortsetter under video).

Video: Hvem angriper hvem: Ukraina slår tilbake

– Du forstår ikke hvor du skal. Det er uhyggelig. Til slutt var det én som tok motet til seg og spurte hvor vi skulle. «Dere skal utveksles», sa de. Det var et sjokk. Følelsene var så sterke at jeg ikke kan beskrive disse, forteller Bohdan Zikratyj.

Jobbet som tømmerhogger

Før krigen brøt løs jobbet han som tømmerhogger i Estland. I mai 2022 bestemte Bohdan Zikratyj seg for å slutte seg til den ukrainske hæren, mens kona tok seg av deres fem år gamle sønn hjemme.

Han kan fortsatt ikke gå etter de alvorlige skuddskadene han pådro seg etter den mangelfulle og smertefulle behandlingen i Wagner-gruppens fangenskap.

Men nå er Bohdan en fri mann.

Embed: bohdan

2023-06-06T15:18:47Z dg43tfdfdgfd