HVA SKJEDDE MED ROBERT MAXWELL? MYSTERIET RUNDT DEN BERYKTEDE MEDIEMOGULENS DøD

Ghislaine Maxwell soner for tiden en 20 års fengselsdom i et lavsikkerhetsfengsel i Florida. Hun er kanskje mest kjent som kompanjongen og følgesvennen til Jeffrey Epstein.

Ghislaine er blant annet dømt for å ha medvirket i seksuelle overgrep av flere unge jenter. Hun er ikke den eneste i Maxwell-klanen som har et lyssky rykte.

Hennes far, mediemogulen Robert Maxwell, endte sin karriere med et mindre enn plettfritt renomme.

Roberts død er fortsatt for mange et mysterium innhyllet i røykfylte konspirasjonsteorier.

Se video: Fant bombe på stranda

Rømte fra nazistene

Robert Maxwell ble født i det daværende Tsjekkoslovakia, og måtte rømme landet da nazistene gjorde sitt inntog. Store deler av familien hans, inkludert moren, faren og fire søsken ble fanget av nazistene og drept i konsentrasjonsleirer, skriver The Guardian.

Gjennom krigen kjempet Maxwell for Tsjekkoslovakia i eksil i Frankrike og mottok senere en medalje av britiske styrker. Da freden var et faktum slo Maxwell seg opp i publiseringsbransjen i og startet opp selskapet «Pergamon Press».

Senere etablerte han seg i Storbritannia med samme selskap og bygget det opp til å bli et publiseringshus med stor suksess. Deretter skulle forretningsmannen forsøke seg i den britiske politikken.

Maxwell beskrev seg selv som en «sosialist» og ble med i Labour-partiet og representerte dem ved underhuset i det britiske parlamentet. Der satt han i seks år og var ifølge ABC News ikke fremmed for å leke med tanken om å bli statsminister.

«Ikke en person man kan stole på»

Drømmen skulle bli knust da han dramatisk ble sparket fra sitt eget selskap og en granskning som førte til en uttalelse fra den britiske staten:

«Vi beklager å måtte konkludere med at Maxwell, til tross for hans anerkjente evner og energi, etter vår mening ikke er en person man kan stole på når det gjelder å forvalte et børsnotert selskap på en god måte».

Ikke overraskende ledet dette til at populariteten til Maxwell sank raskt, og det ble vanskelig å skape suksess i den politiske karrieren.

Maxwell fokuserte derfor på forretningene sine og greide etter hvert å få tilbake kontrollen over «Pergamon Press». Han gjorde flere store oppkjøp i publiseringsbransjen og kjøpte etterhvert det som skulle bli kronjuvelen i kisten.

Maxwell kjøpte det britiske avis-selskapet Mirror Group Newspapers, som blant annet driver den fortsatt eksisterende avisen The Mirror.

På forsiden av avisen ble han omtalt som «The Man Who Saved the Mirror».

Avisen og resten av selskapene gikk tilsynelatende meget godt og Maxwell ble en kjent figur i britisk offentlighet med sin dype stemme og skarpe personlighet.

Han var heller ikke fremmed for å vise fram sin velstand, med blant annet store herskapshus, helikoptre, ekstravagante fester samt raske og dyre biler. Han ble ofte sett minglende med politikere, kjendiser og arrangerte ekstravagante fester.

Det ble også spekulert og antydninget om at han var informant for den israelske etterretningstjenesten og at han hadde flere bånd til Øst-Europa og politiske interesser i kommunistiske land.

GlobalEconomicPanelAmsterdam1989

Fra venstre: Wisse Dekker (Philips), Hans van den Broek, Henry Kissinger og Robert Maxwell på Global Economic Panel Amsterdam, 1989.

En rekke uregelmessigheter

Sammen med kona Betty fikk Maxwell 10 barn, blant dem den yngste datteren, som var favoritten: Ghislaine.

Mediemogulen gjorde etterhvert flere større firmaoppkjøp, blant dem mediebedrifter, fotballklubber og utenlandske TV-stasjoner. Noen undret kanskje på hvordan Maxwell hadde råd til alt sammen.

I virkeligheten var det slik at for å få råd til de stadig storslåtte oppkjøpene hadde «Mannen som reddet The Mirror» sett seg nødt til å ta opp store lån, og for å betjene lånene tok han opp nye lån.

Videre ble Maxwells uregelmessigheter belyst gjennom en dokumentar på BBC samt at det innad i hans eget selskap ble stilt spørsmål om millioner av pund som manglet fra Mirror Gruppens pensjonsfond.

I november 1991 dro Maxwell på ferie på sin overdådige luksusyatch. Den 5. november ble han meldt savnet av mannskapet på båten. Dagen før skal han ha hatt en stor krangel med en av sine sønner om et møte med «The Bank of England», skriver The Mirror.

Han ble sist sett gående på dekk.

Timer senere ble liket hans fisket opp utenfor de spanske Kanariøyene. Teoriene om hans død er mange. Noen mener at han kan ha falt i havet, andre at han har fått et hjerteinfarkt, eller at han tok selvmord.

Jeffrey Epstein Maxwell Trial

Ghislaine Maxwell, datteren til Robert Maxwell, leser en uttalelse der hun uttrykker familiens takknemlighet overfor spanske myndigheter etter at liket av Robert Maxwell ble funnet november 1991 på Tenerife i Spania.

Et evig mysterium?

Ifølge ABC News har Ghislaine hevdet at faren hennes ble dyttet fra båten. Andre konspirasjonsteorier hevder at Maxwell ble drept på grunn av forbindelser og oppvikling med israelske Mossad.

Den offisielle årsaken etter en likundersøkelse i desember var død av hjerteinfarkt kombinert med drukningsulykke selv om tre patologer ikke klarte å bli enige om dødsårsaken ved undersøkelsen.

Etter dødsfallet kom også sannheten for en dag, Maxwell hadde tatt 440 millioner pund fra pensjonsfondet til Mirror Group og var i milliardgjeld. Korthuset hadde kollapset. Imperiet, som tydeligvis var bygget på sand, smuldret sammen.

Banker og kreditorer ville ta inn så mye som mulig av de tapte pengene, og resten av Maxwell-familien satt igjen med lite.

Maxwell ble senere begravet i Israel.

Hva som skjedde med Robert Maxwell i Atlanterhavet er det ikke sikkert vi noen gang vil få et endelig svar på.

Navnet på båten som bar han på sin siste tur derimot:

Ghislaine.

2024-03-29T18:57:06Z dg43tfdfdgfd