WASHINGTON POST: USA VISSTE OM PLANLAGT GASSRøR-ANGREP

Washington Post: USA visste om planlagt gassrør-angrep

Tre måneder før gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble sprengt, fikk Biden-administrasjonen vite fra en nær alliert at det ukrainske militæret hadde planlagt et hemmelig angrep.

Publisert: 06.06.23 kl. 17:26 Oppdatert: 06.06.23 kl. 18:11

Det skriver den amerikanske avisen Washington Post.

I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær Bornholm i Danmark.

CIA fikk via en europeisk etterretningstjeneste allerede i juni 2022 tips om at det ukrainske militæret planla et hemmelig angrep, skriver Washington Post.

Dette skal CIA altså ha fått vite tre måneder før de to gassrørledningene ble sprengt.

Angrepet skulle ifølge avisen gjennomføres ved hjelp av et lite team på seks dykkere som rapporterte direkte til øverstkommanderende for de ukrainske væpnede styrkene.

Opplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april, skriver Washington Post.

Ukraina har tidligere beskyldt Russland for å stå bak sprengingen, som skjedde i svensk og dansk farvann.

Det var 26. september i fjor at det svenske Sjöfartsverket rapporterte om lekkasjer fra gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen. Rørledningene fraktet naturgass fra Russland til Tyskland.

Danske, svenske og tyske myndigheter startet etterforskning av lekkasjen og det ble tidlig klart at det var snakk om sabotasje ved sprenging.

Helt siden hendelsen i fjor høst har det blitt rettet pekefingre mot potensielle personer eller nasjoner som kan stå bak angrepet.

Du kan lese mer om Nord Stream-sabotasjen her.

Disse undervannsbildene fra 2022 viser ødeleggelsene på Nord Stream-ledningene:

Publisert: 06.06.23 kl. 17:26 Oppdatert: 06.06.23 kl. 18:11

2023-06-06T15:35:22Z dg43tfdfdgfd