VESTRE åPNER FOR å DROPPE ANBUD På LUFTAMBULANSEN – FAGFORENINGENE JUBLER

– For regjeringen er det et mål å ha en mest mulig stabil tjeneste, og vi vil derfor utrede muligheten for en direktetildeling av tjenesten, sier helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.

En direktetildeling er et unntak fra den vanlige anbudsprosessen for offentlige anskaffelser – og vil tilsi at staten går i forhandlinger med en foretrukket part de vil inngå avtale med.

Skal kartlegge

Vestre viser blant annet til erfaringene fra Babcocks (i dag Avincis) overtakelse av flyambulansetjenesten fra Lufttransport i 2019. Det oppsto en rekke utfordringer, blant annet knyttet til lønns- og arbeidsvilkår.

– Jeg har gitt de fire regionale helseforetakene i oppdrag å kartlegge hvordan arbeidet med en direktetildeling kan innrettes, og gjennom dette forberede forhandlinger for å vurdere en eventuell direktetildeling av operatøransvaret i ambulansehelikoptertjenesten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Dersom kostnadene viser seg å være vesentlig høyere enn nullalternativet, skal det gjennomføres en ordinær anskaffelse, sier Vestre.

Fagforeningene fornøyd

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund kaller Vestres åpning «et viktig gjennomslag».

– Anbud for denne typen tjenesten medfører stor usikkerhet for pasienter og ansatte. I Nord-Norge er dette den ambulansen vi har. Vi forventer at regjeringens utredning viser en måte å gjøre dette på som sikrer kompetent helsepersonell og pasientsikkerheten, sier hun.

Også Norsk Flygerforbund kaller vedtaket «et steg i riktig retning».

– Den tunge jobben med å finne en god organisering av dette starter nå, og den vil avgjøre om dette blir en suksess. Slik forslaget er fra regjeringen, gir det rom for kontinuerlig utvikling og forbedring av luftambulansetjenesten, sier forbundsleder Synnøve Egeness Lilleli.

(©NTB)

2024-07-03T15:06:31Z dg43tfdfdgfd