UNGENES SPAREPENGER KAN ENDE OPP I RUSSEBUSS OG SYDENTUR

Ungenes sparepenger kan ende opp i russebuss og sydentur

(Drammens Tidende): Vi blir alle sjarmert av fugleunger som kravler ut av redet og gjør seg klar for sin første flytur. Omsorgsfulle fugleforeldre følger med, og følger opp. Ofte blir det litt knall og fall før de små får luft under vingene og skikkelig oppdrift.

Det er litt sånn med oss menneskeforeldre også. Det er spennende og litt skummelt når ungen har blitt så stor at det er på tide å forlate redet. Veien til egen bolig er for mange en vanskelig løype. Men det kan gå litt lettere hvis man forbereder seg godt.

I denne kronikken skriver jeg til de unge, men kanskje aller mest til foreldrene. Hvordan forbereder man seg for å skaffe seg egen bolig?

Mange foreldre har hatt mulighet til å spare penger til poden gjennom oppveksten. Mange har ofret mye for at den håpefulle skal få en flying start i livet. Jeg vil anbefale å tenke nøye gjennom situasjonen før man slipper sparekontoen fri.

Det er fort gjort at år med sparing kan ende opp i russebuss og sydentur. Og det var kanskje ikke meningen.

Her er det mange muligheter:

  • Foreldre kan forberede ungdommen på at de ikke får tilgang til «sin» sparekonto
  • Foreldre og ungdom kan disponere konto sammen, og måtte bekrefte eventuelle uttak
  • Foreldre kan legge inn en klausul om at pengene skal brukes til bolig
  • Det kan være lurt å snakke med bankrådgiveren din før poden blir 18 år. Da er det mulig å legge en fornuftig plan for midlene

Når din egen kid planlegger å skaffe seg egen bolig, er det spesielt tre momenter den håpefulle må være klar over at banken vil kreve for å gi boliglån.

Forenklet er dette:

  • Du må ha jobb og fast inntekt
  • Du kan ikke ha mer samlet gjeld enn fem ganger din inntekt
  • Du må ha minst 15 prosent egenkapital: Koster boligen totalt 3 millioner, må man ha 450.000 kroner i egenkapital

Disse kravene er definert i den såkalte boliglånsforskriften, og er lik for alle banker. Det betyr at det finnes noen sentrale knagger å henge boligplanleggingen på. Jeg mener det er viktig at de unge er fullt ut klar over disse momentene, og at man må jobbe målrettet for å tilfredsstille «kravene» i forskriften.

Det er ikke alle foreldre som har mulighet til å overlevere en «fet» sparekonto til barnet sitt. Da er det viktig å se hvordan egenkapitalen kan skaffes over tid.

Det å lære de unge gode sparevaner er essensielt i den anledning. Sett opp en plan for gode forbruks- og sparevaner, og bli enige om et realistisk mål litt fram i tid.

Men – kanskje man ikke er i stand til å spare hele egenkapitalen selv? Da er det mulig å få litt hjelp fra foreldre eller annen familie. Foreldre kan stille sidesikkerhet eller være medlåntaker i de unges lånesaker. Dette er bankene vant til og kan rådgi om i hver enkelt sak. Det er fullt mulig å realisere boligdrømmen selv om bankkontoen ikke er smekk full når poden blir 18 år.

Det viktigste er å være ærlig med seg selv når man er ung. Dersom man ønsker å komme seg tidlig inn i boligmarkedet, vil dette kreve en innsats. Det vil kreve disiplin og langsiktighet, men det er samtidig veldig gøy og motiverende å få det til.

Et lite råd på veien både til de unge og foreldrene - vær fornøyd med litt lavere standard eller kanskje en litt mindre sentral beliggenhet første gang man kjøper bolig. Det viktigste er å skaffe tak over hodet som man klarer å drifte, så kan «luksusen» komme i neste omgang. Det er alltid ålreit å ha litt å strekke seg etter.

Og det kan være veldig lurt å ta et møte med bankrådgiveren din før dere starter planleggingen for alvor.

God boligplanlegging.

Les også: Å være forelder er den viktigste rollen man kan ha

Les også: Hvor tom i hodet er man ikke, når man maler porno på et kjøretøy?

2024-03-27T21:46:29Z dg43tfdfdgfd