UNGE ER MER SKEPTISKE TIL UKRAINA-STøTTE

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har undersøkt nordmenns forhold til utenrikspolitikk, som blant annet innebærer folkets holdninger til Norges generelle og militære støtte til Ukraina i krigen mot Russland.

I aldersgruppen 18–29 år var det kun 64 prosent som svarte at de var positive til støtte til Ukraina, mot 77 prosent i befolkningen generelt. Kun 12 prosent i aldersgruppen svarte at de var svært positive.

Aldersgruppen 29–39 år viste seg også å være mindre positive til Ukraina-støtte enn de som er eldre enn dem, med 69 prosent som svarte at de var positive til støtten.

Generell trend i Europa

– Det er vanskelig å vite sikkert hvorfor de unge er mindre positive til å støtte Ukraina, men det kan skyldes at de mangler erfaringer fra den kalde krigen, at de har medievaner som gjør dem vanskelige å nå, og at de frykter de mulige effektene av å bidra til videre krigføring, skriver Nupi i en pressemelding.

Seniorforsker Øyvind Svendsen i Nupi sier ti NTB at det generelt er en trend i Europa at unge er mer forsiktige når det kommer til spørsmålet om støtte til Ukraina.

Han understreker at de ut ifra undersøkelsen ikke kan si noe konkret om årsaker til dette, men at forskerne har prøvd seg på noen spekulasjoner. Han peker på at de unge som er født etter 1990, ikke har opplevd Russland som en trussel på samme måte som de eldre generasjonen opplevde med Sovjetunionen under den kalde krigen. Samtidig tror han at de endrede medievanene kan ha noe å si.

– I de tradisjonelle mediene får man det mer offisielle narrativet om støtte til Ukraina. Den får ikke de unge nødvendigvis, da de har andre medievaner, sier Svendsen.

– Viser en avstand

I rapporten pekes det også på at befolkningen i liten grad ser ut til å ta innover seg at Norge står i en alvorlig sikkerhetssituasjon. Svendsen forteller at når de har spurt om dette, svarer mange at den er middels, altså på et normalnivå.

– Dette er ikke i tråd med det myndighetene sier, og viser en avstand mellom hva som blir fortalt og vår oppfatning. Dette kan handle om medievaner eller tilliten til samfunnet, men det er en utfordring for myndighetene da det ser ut til at de ikke når helt fram, sier Svendsen.

(©NTB)

2024-06-27T09:11:33Z dg43tfdfdgfd