SCHOLZ BER XI PåVIRKE RUSSLAND TIL å STANSE KRIGEN I UKRAINA

Statsministeren Olaf Scholz var på besøk i Beijing hos Kinas president Xi tirsdag.

Temaer som Ukraina, handel og båndet mellom Tyskland og Kina var blant temaene de to lederne snakket om.

Scholz hadde i forkant varslet at han ville snakke om krigen i Ukraina med Xi, og understreker etter møtet at de begge fordømmer angrep mot kjernekraftverk.

Biff og epler

Scholz' besøk er hans første siden den tyske regjeringen i fjor vedtok en politisk målsetting om i mindre grad å lene seg på kinesiske leverandører.

– Vi må utvikle bilaterale relasjoner på en allsidig måte fra et langsiktig og strategisk perspektiv, sier Xi.

Kina har nå gått med på å åpne for import av biff og epler fra Tyskland, i tillegg til å legge til rette for import av svinekjøtt.

EU-bekymring for Kina

Den kinesiske presidenten påpeker at industri- og forsyningskjedene i Kina og Tyskland er godt sammenvevd, og at markedene i de to landene er svært gjensidig avhengige.

Besøket skjer samtidig som EU bekymrer seg for kinesiske varer og trusselen disse utgjør mot europeiske bedrifter. Det dreier seg blant annet om elektriske kjøretøy og «grønn» teknologi, som oversvømmer markedene.

– Tyskland og Kina bør være på vakt mot økende proteksjonisme, se på spørsmålet om produksjonskapasitet objektivt og dialektisk fra et markedsorientert og globalt perspektiv, sa Xi til Scholz.

Skal diskutere Ukraina

Da Scholz ankom Beijing, sa han at han også skal diskutere «rettferdig fred» i Ukraina med Xi.

– Møtet mitt med president Xi skal rette søkelyset på hvordan vi kan bidra mer til en rettferdig fred i Ukraina.

Xi sa at han håper forholdet mellom Kina og Tyskland fortsetter å utvikle seg stødig, all den tid begge parter respekterer hverandre og søker et felles ståsted, samtidig som de tar høyde for hverandres ulikheter.

Scholz skal være i Kina i tre dager, og under oppholdet skal han blant annet besøke byene Shanghai og Chongqing sammen med tyske næringslivstopper.

(©NTB)

2024-04-16T12:04:53Z dg43tfdfdgfd