REGLENE FOR RUSSISKE FISKEFARTøY STRAMMES INN

I tillegg skal kontrollaktiviteten fra politiet forsterkes i de tre havnene, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Disse er de eneste tre havnene som fortsatt er åpne for russiske fiskefartøy.

– Kontrollaktiviteten er allerede høy, men politi og toll forsterker nå sin kontroll, og vi stiller strengere krav til russiske fiskefartøy ved opphold i havnene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

For lite, for sent

Etter de nye innstrammingene kan russiske fiskefartøy ligge til kai i maksimalt fem virkedager, og ikke mer enn sju døgn med helg og fridager. Det skal også gå minimum tre døgn siden forrige opphold ved en annen havn på Fastlands-Norge.

Altfor lite, altfor sent er dommen fra Venstre. Havnene må stenges helt for å begrense russisk etterretningsvirksomhet og spionasje i Norge, mener Ola Elvestuen.

– Havnene må i tillegg stenges for å stoppe pengestrømmen fra disse fartøyene som nå går via norske havner til russiske oligarker til støtte for Putins brutale krigføring i Ukraina, skriver Elvestuen i en epost til NTB.

Forventer flere tiltak

Også Høyres Ine Eriksen Søreide reagerer.

– Dette er en helt nødvendig innstramning som skulle kommet tidligere, og jeg forventer at regjeringen løpende gjør vurderinger av ytterligere tiltak, som å stenge havner helt for russiske fiskefartøy, skriver hun i en epost til NTB.

– Fiskerisamarbeidet med Russland er viktig for Norge, men på et tidspunkt vil risikoen ved å la russiske fiskefartøy komme til norske havner bli større enn verdien av fiskerisamarbeidet, fortsetter hun.

2024-07-05T13:29:08Z dg43tfdfdgfd