PROBLEMER MED GRENSESYSTEM SKAPTE KøKAOS På BRITISKE FLYPLASSER

Problemet rammet Storbritannias største flyplasser, blant dem Heathrow, Gatwick og Stansted i London, Manchester nord i England og i Edinburgh i Skottland. 

Alle flyplassene opplyste tirsdag at de er klare over problemet, og at deres ansatte samarbeidet med grensepolitiet for å finne en løsning. 

I en uttalelse rundt klokka 2 lokal tid natt til onsdag opplyser det britiske innenriksdepartementet at problemet løste seg kort tid etter midnatt. Videre heter det at grensesikkerheten ikke noe tidspunkt var i fare, og at det ikke er noe som tilsier at problemene skyldtes et dataangrep.

Kaos og lite informasjon

En reisende beskriver overfor Reuters hvordan grensepolitifolk tirsdag kveld hastet til for å manuelt gjennomføre passkontrollen.

– Alle de elektroniske portene var helt blanke, og det var bare masse kaotiske scener som utspilte seg, sier Sam Morter, som landet på Heathrow etter en ferie på Sri Lanka. Han kom seg gjennom flyplassen på rundt halvannen time.

En annen sier til det britiske nyhetsbyrået Press Association at passkontrollene hadde kommet på fote igjen på Gatwick. 

Flere forteller til Sky News at de fikk lite informasjon og hjelp.

– Vi fikk ikke mye informasjon. Det ble ikke delt ut noe vann. Babyer gråt, sier en ikke navngitt passasjer ved Stansted til kanalen. En annen forteller at de ble etterlatt utendørs i kulda med babyen sin.

– Veldig dårlig organisering. Ingen fortalte oss noe som helst, sier passasjeren.

Flere problemer

Det britiske innenriksdepartementet bekreftet at problemet gjelder de elektroniske passkontrollene, og meldte at de jobber tett med grensepoliti og de rammede flyplassene.

Storbritannias automatiske passkontrollsystem krasjet i mai 2023, og det ble også den gang lange køer og flere timer med venting for flypassasjerene. Det britiske trafikkontrollsystemet krasjet i august samme år på grunn av tekniske problemer.

Norwegian er et av flyselskapene som flyr til Gatwick, mens SAS har ruter fra Gardermoen til Heathrow.

2024-05-08T01:30:12Z dg43tfdfdgfd