PAVEN BER OM AT SELVSTYRTE VåPEN BLIR FORBUDT

– I lys av tragedier, som en væpnet konflikt er, er det viktig å revurdere utviklingen og bruk av såkalte dødelige autonome våpen, og forby bruken av disse, sa den 87 år gamle paven i en tale til G7-lederne fredag.

Autonome, eller selvstyrte våpen, er våpen som selv beslutter når de skal skyte eller slippe bomber. Det var første gang i historien at en pave taler på et G7-toppmøte.

– Dette må begynne med en effektiv og konkret forpliktelse til å innføre enda større og reell menneskelig kontroll. Ingen maskin bør noen gang få velge å ta livet av et menneske, sa paven på møtet i Bari i Sør-Italia.

Kunstig intelligens (KI) er allerede i bruk på slagmarken. KI-bruk i moderne krigføring gir økende grunn til bekymring rundt risiko for eskalering, og menneskets rolle i beslutningstaking. KI har vist seg å være raskere, men ikke nødvendigvis tryggere eller mer etisk, og utviklingen av våpensystemer som kan ta liv uten menneskelig medvirkning, fører til etiske og juridiske utfordringer.

– Kunstig intelligens er både et spennende og skremmende verktøy på samme tid, sa pave Frans.

– Vi ville ha fordømt menneskehetens til en fremtid uten håp hvis vi fjernet folks evne til å ta egne beslutninger om seg selv og deres egne liv, og fordømme dem til å være avhengige av valg som maskiner tar, advarte paven.

(©NTB)

2024-06-15T05:17:14Z dg43tfdfdgfd