OVERGANGEN TIL å BLI BARE éN I HJEMMET ER BRUTAL

Overgangen til å bli bare én i hjemmet er brutal

(Drammens Tidende): Gjennom livet opplever vi mange tap. Vi opplevde tap ved at en i familien dør, tap av syn, hørsel og rørlighet. Tap av jobb, tap av eiendeler, tap av muligheter, tap av leilighet ved flytting til institusjon og tap av kjærlighet ved skilsmisse og samlivsbrudd.

Vi opplever også psykiske tap, når drømmer blir knust og når håp og kjærlighet brister.

Noen eldre opplever mange av disse tapene samtidig. Ved pensjonsalderen mister en jobb og arbeidskamerater. Noen mister ektefelle og venner. Andre savner sin gode helse og alt de tidligere kunne gjøre.

Det er cirka 215.000 enker og 51.000 enkemenn i Norge. Overgangen til å bli bare én i hjemmet er brutal. Den gjenværende spiser ofte alene, sover alene, ser på TV alene og sitter alene med sine tanker. Da er det lett å bli deprimert, ensom og bli fylt av sorg.

Det selges medisiner mot psykiske lidelser for millioner hvert år.

Mange må snu om på livet for å finne igjen gleden og ikke «drukne» i sorg og ensomhet. Redningen for mange er engasjement i en frivillig organisasjon.

Det optimale for en pensjonist

Jeg er styremedlem i Åssiden Seniorsenter og ser gleden mange frivillige, de fleste pensjonister, har ved å hjelpe til på kjøkkenet eller kjøre ut mat til syke.

Vi hører at pensjonister stiller opp og hjelper til i Kirkens Bymisjon med jobbtrening for andre eller engasjerer seg i Leksehjelpen. I Marita stiftelsen, som jeg besøkte for noen måneder siden, så jeg flere godt voksne som satte på plass brukte ting, sorterte og solgte varer.

De mange idrettsklubbene i Drammen hadde stoppet opp om ikke de mange frivillige hadde stilt opp flere ganger i uken.

Selv er jeg med i en frimenighet. For å få avviklet en gudstjeneste må vi ha 10–12 frivillige som bidrar på forskjellig vis. Og dette gjøres uke etter uke, år etter år. Mye gjøres av spreke og engasjerte pensjonister.

Frivillig innsats gjør at organisasjoner kan utføre samfunnsnyttig arbeid langt billigere enn der hvor alle skal ha betalt. Samtidig er det helsefremmende å ha en meningsfylt hverdag.

Det optimale for en pensjonist er ikke å sitte i godstolen og se på TV.

Engasjement i frivilligheten er god politikk.

Les også: Ikke de rike som rammes av formuesskatten – men bestemødrene

Dårlig økonomi

KrF ønsker å legge forholdene enda bedre til rette for å støtte de frivillige organisasjoner. Kommunen har flere samarbeidsavtaler med frivilligheten. Flere millioner bevilges til grupper og foreninger. Det bedrer helsen til innbyggerne og gir mange en hverdag med mening.

Og det gjelder spesielt pensjonister. Engasjement i frivillig arbeid er god medisin mot ensomhet, sorg og tap av mening i hverdagen.

Kommunen har dårlig økonomi. Noen vil kutte støtten til de frivillige for å spare noen millioner. Men det er dårlig økonomi på lengre sikt.

Vi må fortsatt støtte frivilligheten, få flere samarbeidsavtaler og bruke frivilligheten til å få flere i arbeid. Det er et av målene til samarbeidspartiene i Drammen.

Det må vi levere på.

2024-07-27T12:05:30Z dg43tfdfdgfd