Nå RAKNER DET I USA

Nå rakner det i USA

I dag feirer USA at det er 248 år siden de kvittet seg med en konge og ble et demokrati. Mindretallet i høyesterett mener at de nå går tilbake til et kongedømme. Det er et godt poeng. Så jeg håper de feirer godt i dag.

Donald Trump har hatt sin beste politiske uke noensinne. Først gjennomførte han en forferdelig debatt mot president Biden, men ingen la merke til det siden Biden fremsto gammel og forvirret. Deretter bestemte flertallet i høyesterett at han vil ikke trenge å følge amerikansk lov om han blir president igjen.

La oss ta det første først. Bidens prestasjon i debatten var ikke bare dårlig. Den var et tydelig eksempel på at president Biden er for gammel og for svekket til å være president i en periode til. Det er en av verdens mest krevende jobber, som kan ta knekken på en frisk 45-åring.

Det er ganske unikt om en 80-åring klarer å holde tempoet opp i den jobben, og det vil åpenbart være umulig for Biden med fire år til og en alder på 85.

Historiene har også kommet etter debatten med tidligere medarbeidere som er bekymret over at han fremstår som kognitivt svekket og trenger mye hvile gjennom dagen. Dette er skremmende i seg selv. Vi har all grunn til å være bekymret over at lederen av den frie verden er såpass svekket.

Vi er et lite land som er avhengig av en regelstyrt verden. Da trenger vi et sterkt USA, som er garantisten for den regelstyrte verden.

Les også: Jørn Sund-Henriksen

En fantastisk uke for Trump

Dessverre er det mer å miste nattesøvnen over. Bidens forgjenger, og nå sannsynlige etterfølger, Donald Trump, har hatt en fantastisk uke. Høyesterett har, i en ren splitt mellom konservative og liberale dommere, konkludert med at presidenten har delvis immunitet for ting han gjør i embetets medfør.

Trump tolker selvsagt dette som at han kan gjøre som han vil, og er allerede i gang med å forsøke å få omgjort dommen mot seg og stoppet de andre pågående sakene. Det kan godt være at han lykkes med det, for han kan jo bare anke helt til høyesterett som åpenbart gir han medhold i det meste.

At høyesterett i USA er blitt partipolitisk har vært en trend lenge. Det ble veldig tydelig i Bush mot Gore i 2000, der de rett og slett avgjorde presidentvalget i favør George W. Bush i stedet for å fintelle alle stemmene i Florida. Nå er høyesterett så åpenbart politisk at jeg mener vi kan ikke lengre si at USA har uavhengige domstoler. Et nøkkelkriterie for å kunne kalles et demokrati.

Les også: Historisk avgjørelse gjør det enklere for Trump

Katastrofe for Ukraina

Hvis ikke en ny periode med Trump som president skremte deg fra før, så bør en Trump uten noen form for sperrer i alle fall skremme deg. Vi så at han gjennom sin periode som president ble mer og mer varm i trøya, lyttet mindre til rådgivere og ble stadig mer kaotisk.

Det er mange som har ønsket i ettertid og analysere seg fram til rasjonalitet og strategi bak Trumps mange handlinger. Blant annet toprosentkravet i Nato. Men vitnesbyrdene til alle som har jobbet nært Trump handler om kaos. Han er uforutsigbar og har lav impulskontroll. Han er gjerne enig med siste «rådgiver» han har snakket med, og skifter mening hyppig.

Til tross for hva Mike Pompeo hevder, tror jeg absolutt ingen vet hvordan Trump har tenkt å håndtere Ukraina. Inkludert Trump selv. Det kan være at han går all in på Ukraina-støtte og gjør mer enn Biden har gjort. Men det kan også være full stans og katastrofe for Ukraina.

Uansett hva han gjør med Ukraina, så fremstår det som åpenbart at han vil fortsette å angripe amerikanske institusjoner og demokratiet. Han har en forkjærlighet for despoter, og han vil være dårlig nytt for den globale kampen mellom demokratier og autokratier. Hele den liberale verdensorden står på spill.

Les også: Støre senker seg ned mot Trump-nivå

Blir hyklersk

At Donald Trump er en ekstraordinært dårlig kandidat, og at han som president er en trussel mot det amerikanske demokratiet, er ikke et argument for Joe Biden. Tvert imot er det et argument mot Joe Biden.

De fleste demokratiske kommentatorene som forsvarer Biden trekker fram kontrastene til Trump. Det blir hyklersk. Om du mener Trump er en trussel mot demokratiet, så er det din plikt å sørge for å erstatte Biden med en kandidat som kan vinne over Trump. For det kan ikke Joe Biden.

Det kan være at meningsmålingsinstituttene i USA endelig har klart å vekte velgerne helt riktig, men sannsynligvis er det også sånn i år at Trump gjør det bedre i valget enn på meningsmålingene. Som i 2016 og 2020. Da lå han flere prosentpoeng bak, og det ble veldig nært begge gangene.

Nå ledet Trump med rundt fem prosentpoeng allerede før Biden kollapset i debatten. Hadde det vært valg i dag hadde det nok blitt et valgskred til Trump. Og med Bidens fremtoning er det ingenting som tyder på at det vil endre seg fremover. Tvert imot.

Slik tror jeg et valg i dag ville endt opp. Med klar valgseier til Trump.

Les også: Full krise for demokratene

Biden må lære av Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg er en av de viktigste høyesterettsdommerne i moderne tid. Dessverre er noe av hennes ettermæle svekket fordi hun ikke gikk av tidsnok til at Obama kunne erstatte henne med en liberal dommer.

Hun ventet for lenge og bidro dermed til katastrofen vi står i nå.

Biden bør lære av henne og tre til side nå.

2024-07-04T20:42:31Z dg43tfdfdgfd