NYBOLIGSALGET FALT MED 14 PROSENT I MARS

I årets første kvartal ble det solgt 3377 boliger, som er 3 prosent under samme kvartal i fjor, ifølge tall fra Boligprodusentene.

Igangsetting av nye boliger i mars er 61 prosent over mars i fjor. I første kvartal ble det igangsatt 2526 boenheter, som er 4 prosent mer enn i første kvartal 2023.

Boligmarkedet er ikke friskmeldt

– Tallene for nyboligmarkedet første kvartal 2024 viser en utflating av salg og igangsetting på et nivå som er halvparten av boligbehovet, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim.

Han understreker at boligmarkedet ikke er friskmeldt. 

– Det er fortsatt et krevende marked, og den historisk lave boligbyggingen får store konsekvenser som rammer mange, sier Hiim.

Forventer tiltak

Han ber om tiltak fra politikerne.

– Boligmeldingen behandles nå i Stortinget. Vi forventer en bred samling om kraftfulle og raske tiltak for å få fart på boligforsyningen. Boligfinansieringen må styrkes, sier han.

Han mener også at utlånsforskriften må endres.

– Husbanken er nå tom for penger og må tilføres nye utlånsrammer for boligkvalitet, sier Hiim.

Hyttesalget økte

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 13.058 boenheter, som er 21 prosent under forrige tolvmånedersperiode. 

Salget av nye fritidsboliger har økt. I første kvartal ble det solgt 441 fritidsboliger, som er 16 prosent mer enn samme periode i fjor. I siste tolvmånedersperiode har imidlertid salget gått ned med 24 prosent. 

2024-04-16T08:44:12Z dg43tfdfdgfd