NATIONEN HAR IKKE RESPEKT FOR SKATTEBETALERNES PENGER

Nationen har ikke respekt for skattebetalernes penger

Hver eneste dag går det seks direktefly fra Oslo til Zürich, og den normale prisen på en tur/retur-billett på den drøyt to timer lange flyturen er cirka 5.000 kroner.

For en delegasjon på ni personer er altså en normal pris tur/retur med selskaper som Swiss Air og SAS rundt 50.000 kroner, men da statsminister Jonas Gahr Støre dro på en fredskonferanse til Luzern i midten av juni leide han privatfly til 402.000 kroner.

Les også: Støre tok privatfly til luksuriøs fredskonferanse i Sveits: Her er prislappen

Det faller Nationen tungt for brystet at Nettavisen omtalte denne flyturen, og at vi også la til at hotellet man valgte å bo på kostet 7.000 kroner per rom per natt.

– Nettavisen dyrker politikerforakt, er tittelen på den usignerte lederartikkelen.

– Statslederes pengebruk bør vurderes kritisk. Men å henge ut en statsminister som bruker mye mindre privatfly enn sin forgjenger, appellerer bare til misunnelse og politikerforakt, mener lederskribenten i vår søsterpublikasjon.

REFSER: Nationen synes det er fint at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bruker over 400.000 kroner på privatfly til en by der det går seks fly hver vei hver eneste dag. Foto: Faksimile: Nationen

NB! Hold deg oppdatert: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Nettavisen tåler godt at en søsteravis har andre meninger enn oss på lederplass, men det er grunn til å reflektere over hvorfor en avis som lever på statlig pressestøtte og som konsekvent støtter en landbruksnæring som lever av titalls milliarder i statsstøtte hvert år, ikke har større respekt for skattebetalernes penger.

Nettavisen har eksistert i over 25 år uten fem øre i statsstøtte, og vi er vant til å tjene pengene før vi bruker dem. I alle disse årene har vi betalt skatt og avgifter, og da forventer vi at staten og politikerne er nøye med pengebruken, og vi oppfatter det som en viktig oppgave å slå ned på offentlig sløsing.

Bare i fjor fikk Nationen 20,8 millioner kroner i pressestøtte fra staten, og landbruksnæringen avisen forsvarer er årlig mottaker av flere titalls milliarder kroner i direkte og indirekte statsstøtte.

Les også: Hva mener du om å fly privatfly til Sveits?

Avslører sløsing uansett partifarge

Nationen er mer vennlig stemt overfor en regjering der Senterpartiet deltar, enn de var mot de borgerlige forgjengerne.

I Nettavisen har vi avslørt både privatflybruken til Jonas Gahr Støre og til Høyres Erna Solberg.

I 2019 skrev vi at Erna Solberg har brukt privatfly 36 ganger og brukt snaut 12 millioner kroner på privatfly, at hun ved en anledning sendte privatflyet tomt hver eneste gang fra Danmark, og da Jonas Gahr Støre overtok, skrev vi i 2023 at Støre brukte millioner på privatfly.

Dette føyer seg inn i en kritisk journalistikk mot offentlig sløsing. Både økonomisk og klimamessig er det fornuftig for statsledere så langt som mulig å unngå å bruke privatfly.

Skal de aldri bruke privatfly?

I Nettavisen er reportasjen fri og uavhengig av hva våre kommentatorer mener. Journalistene søker innsyn og forteller hva de finner ut, og i dette tilfellet er det klart nyhetsverdig at statsministeren flyr for 402.000 kroner og at hele følget leier rom til 7.000 kroner natten.

Nationen ser ut til å mene at avslørende journalistikk om offentlig pengebruk dyrker politikerforakt, men der er de på jordet. Det kan være gode grunner for statsministeren til å velge privatfly (som regel er det ikke engang en beslutning han tar selv), men pengebruken må tåle offentlighetens lys og stå seg i sammenligning med andre prioriteringer.

Konklusjon: Nationen kan gjerne forsvare privatfly til Sveits, men avisens lederskribent bør holde seg for god til å mistenkeliggjøre budbringeren. I Nettavisen er journalistene fri til å undersøke og publisere artikler som er kritiske. Og det kommer vi til å fortsette med.

2024-07-05T06:44:12Z dg43tfdfdgfd